c S

V napadih na cvetno nedeljo v Egiptu ubitih skoraj 40 Koptov

10.04.2017 09:50 Aleksandrija, 09. aprila (STA) - Na severu Egipta je danes prišlo do dveh bombnih napadov na cerkve koptskih kristjanov, ki so praznovali cvetno nedeljo, uvod v velikonočni teden. Skupaj je bilo ubitih najmanj 43 ljudi, več kot sto pa je ranjenih. Odgovornost za najhujši napad na koptsko manjšino v zadnjem času je prevzela teroristična skupina Islamska država (IS).

Do napadov na koptsko manjšino, ki predstavljajo približno deset odstotkov med okoli 90 milijoni prebivalcev Egipta, je prišlo na cvetno nedeljo, na katero kristjani obeležujejo prihod Jezusa v Jeruzalem, kar je uvod v velikonočni teden.

Najprej je dopoldne eksplodiralo v koptski cerkvi v mestu Tanta na severu Egipta. Po zadnjih podatkih ministrstva za zdravje je bilo ubitih 27 ljudi, še najmanj 78 pa jih je bilo ranjenih. Po dosedanjih ugotovitvah bi lahko šlo za samomorilski napad.

Cerkev Mar Gerges v Tanti, ki leži v delti Nila, je po navedbah egiptovskih medijev največja krščanska cerkev v regiji in v času napada je bilo v njej veliko ljudi, saj so praznovali cvetno nedeljo.

Zatem je prišlo do novega napada, tokrat pred koptsko katedralo svetega Marka v Aleksandriji, kjer je bil pred tem tudi koptski papež Tavardos II. Samomorilski napadalec naj bi skušal priti v cerkev, a mu je policija to preprečila, nakar se je razstrelil. Po podatkih egiptovskega ministrstva za zdravje je bilo pri tem ubitih najmanj 16 ljudi, še okoli 40 pa jih je bilo ranjenih.

Koptski papež v tem napadu ni bil poškodovan. Predstavnik koptske cerkve je sporočil, da je papež cerkev zapustil že pred eksplozijo. Sam Tavardos II. pa je nato sporočil, da "tovrstna grešna dejanja ne bodo spodkopala enotnostni Egipčanov v boju proti terorizmu.

Tudi predstavniki egiptovskih oblasti so ocenili, da je bil to napad na vse prebivalce države, usmerjen v sejanje razdora med njimi. Predsednik vlade Šerif Isamail je napovedal, da bo Egipt v boju proti terorizmu uspešen in da ga bo izkoreninil.

Odgovornost za oba napada je prevzela IS. "Pripadnika Islamske države sta izvedla napada na cerkvi v Tanti in Aleksandriji," je skupina sporočila prek svoje tiskovne tiskovne agencije Amak, kot navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Napadi na Kopte so se okrepili po letu 2013, ko je egiptovska vojska odstavila islamističnega predsednika Mohameda Mursija. Kopti so tedaj to odstavitev podprli.

Posebej smrtonosen napad na koptske kristjane je bil decembra lani, ko je v napadu na koptsko cerkev umrlo 30 ljudi. Tudi za ta napad je tedaj odgovornost prevzela džihadistična IS, ki je objavila tudi videoposnetek, v katerem je Koptom zagrozila z novimi napadi.

Današnja napada v Egiptu je obsodil tudi vrhovni poglavar Rimskokatoliške cerkve, Papež Frančišek. Po maši na cvetno nedeljo pred več tisoč verniki na vatikanskem Trgu svetega Petra je v obsodbi napadov v Egiptu in Stockholmu minuli petek molil za žrtve in njihove svojce ter vse, ki trpijo zaradi vojne. Vojne so muka človeštva, je poudaril Frančišek.

Sveti oče je izrazil tudi sožalje s prebivalci Egipta. Bog bo spreobrnil srca vseh, ki širijo teror, nasilje in smrt, je dejal in dodal, da bo molil za spreobrnitev vseh, ki se pečajo z orožjem.

Papež Frančišek sicer namerava konec meseca potovati prav v Egipt med Kopte, da bi jim izrazil podporo. V Kairu naj bi se mudil 28. in 29. aprila.

Prek Twitterja se je odzval tudi ameriški predsednik Donald Trump. Izrazil je obsodbo in obžalovanje zaradi terorističnega napada. "Imam pa veliko zaupanje, da bo predsednik (Abdelfatah) al Sisi ustrezno uredil položaj".