c S

Stekla pogajanja za nov plačni model v zasebnem sektorju

10.04.2017 09:26 Ljubljana, 09. aprila (STA) - Zahteva sindikatov zasebnega sektorja pri ZSSS po zvišanju najnižjih osnovnih plač, tako da te ne bi bile več nižje od minimalne plače, je konec marca za pogajalsko mizo privabila predstavnike vseh delodajalskih združenj, podpisnikov kolektivnih pogodb. Zdaj se obeta vzpostavitev delovne skupine za pripravo novega plačanega modela v gospodarstvu.

Kot je za STA pojasnila predsednica Sindikata kovinske in elektro industrije Slovenije (SKEI) in kandidatka za predsednico Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Lidija Jerkič, se je tematika izkazala za zelo aktualno, prvi sestanek predstavnikov obeh strani konec marca pa za polemičen.

Po njenih besedah so se zbrani dogovorili, da sindikati pripravijo in delodajalcem posredujejo skupna izhodišča. Delodajalci naj bi jim odgovorili do ponedeljka. Poleg tega naj bi zaživela tudi delovna skupina za pripravo novega plačanega modela.

Sindikati v izhodiščih za pogajanja izpostavljajo, da sedanje stanje in zneski, zapisani v tarifnih delih kolektivnih pogodb dejavnosti, ne odražajo dejanskih izplačil plač delavcev.

"Po našem mnenju je obstoječ plačni sistem, ki je bil postavljen v 90. letih prejšnjega stoletja in je postavil zelo nizke izhodiščne plače ter veliko število dodatkov, kljub nekaj spremembam netransparenten, preživet, zastarel in neprimerljiv z ostalimi plačnimi sistemi v EU," sta v dokumentu, ki ga je pridobila STA, zapisala Anton Rozman v imenu koordinacije industrijskih sindikatov in Ladislav Rožič v imenu koordinacije storitvenih sindikatov.

Razkorak med zneski izhodiščnih plač oz. najnižjih osnovnih plač, določenih v tarifnih delih kolektivnih pogodb, in dejanskimi izplačili v praksi se iz leta v leto povečuje, opozarjajo sindikati. V ZSSS se zato zavzemajo za spremembo plačnega modela oz. postavitev novih temeljev na tem področju.

Po vzoru plačnih modelov zahodnih držav bi v socialnem dialogu postavili najnižjo ceno dela za posamezni tarifni razred ali delovno mesto. Najnižjo ceno dela za I. tarifni razred bi postavili pri 805 evrih bruto.

"Zavedamo se, da bi bilo za to potrebnih kar precej sprememb, ki bi pomenile vključitev posameznih dodatkov v osnovne plače delavcev oz. fiksni del plač. Dogovoriti bi se morali tudi, kako je z razmerjem med fiksnim in variabilnim delom plače," navajajo v dokumentu, posredovanem delodajalcem.

Na ta način bi sicer po njihovih besedah lahko postavili temelje v tarifnih delih kolektivnih pogodb z opredeljeno najnižjo ceno dela, ki bi se približala dejansko izplačanim plačam delavcev.

Ker so potrebne tako velike spremembe in so plače eno najbolj občutljivih področij, bi bilo treba, tako sindikati, določiti prehodno obdobje za postopno uveljavitev, še pred tem pa bi strokovni skupini obeh strani, delodajalske in delojemalske, pripravili temeljito analizo.

Ob tem so predlagali tudi sindikalne člane delovne skupine za postavitev novega plačnega modela. To naj bi bili izvršna sekretarka ZSSS Andreja Poje, pravna svetovalka ZSSS Andreja Toš Zakrajšek, sekretarka Sindikata kemične, nekovinske in gumarske industrije Slovenije Sonja Kos, sekretar Sindikata delavcev trgovine Slovenije Rožič in Ljubo Cvar iz SKEI.

Kot omenjeno, naj bi delodajalci, in sicer Gospodarska zbornica Slovenije (GZS), Združenje delodajalcev Slovenije (ZDS), Zadružna zveza Slovenije, Trgovinska zbornica Slovenije (TZS), Turistično gostinska zbornica Slovenije, Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije (OZS), Slovensko zavarovalno združenje ter Združenje delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije, na sindikalna izhodišča odgovorili do ponedeljka.

Predstavniki 12 sindikatov zasebnega sektorja pri ZSSS so se februarja zbrali na konferenci v Ljubljani, na kateri so napovedali organizirane aktivnosti za dosego pravičnega plačila in doslednega spoštovanja osemurnega delovnika.