c S

V javni obravnavi predlog uredbe o kazalcih hrupa

10.04.2017 09:22 Ljubljana, 09. aprila (STA) - V javni obravnavi je osnutek predloga uredbe o mejnih vrednostih kazalcev hrupa v okolje. Ta med drugim ureja tudi vprašanje hrupa na gradbiščih, kar bi lahko bilo pomembno za gradbene projekte, kot je investicija družbe Bežigrajski športni park na območju Plečnikovega stadiona v Ljubljani.

Prav domnevno prevelik hrup med gradnjo je zavrl načrtovano investicijo na območju Plečnikovega stadiona. Projekt ni dobil okoljevarstvenega soglasja, razlog pa so bile ugotovljene visoko presežene vrednosti kazalcev hrupa v času gradnje.

Ministrstvo za okolje je tako z namenom urediti področje emisij hrupa zaradi obratovanja gradbišč osnutek spremenjene uredbe o mejnih vrednostih kazalcev hrupa v okolje pripravilo že leta 2016. Tokrat so glede na tisti predlog, kot so ta teden pojasnili za STA, dodatno pozornost namenili kakovostnejši dokumentaciji, ki izkazuje vplive naprav ali objektov glede emisije hrupa v okolje.

Še posebej to velja v upravnih postopkih, kot so predhodni postopki, poročila o vplivih na okolje ter vloge za pridobitev okoljevarstvenih dovoljenj za vire hrupa, ki jih vodi Agencija RS za okolje (Arso).

Prav tako je dodatno urejeno obratovanje gradbišč, kjer so določene mejne vrednosti kazalcev hrupa za obdobje dneva, večera, noči in kombiniranega kazalca dan-večer-noč. Določeni sta tudi mejni vrednosti za celotno obremenitev hrupa ter za konično obremenitev s hrupom.

Pri obratovanju gradbišč so dodane dodatne zahteve po uporabi metod gradnje in opreme v skladu s stanjem tehnike na tem področju. V primeru, ko je to zahtevano z okoljevarstvenim soglasjem, so v predlogu tudi zahteve po izvajanju trajnih meritev hrupa na gradbiščih ter predstavitev njihovih rezultatov na način, da bodo prebivalci z njimi seznanjeni.

Trenutno veljavna uredba o mejnih vrednostih kazalcev hrupa v okolju je iz leta 2005. Od takrat so vanjo vnašali le manjše popravke, medtem ko je bilo v vmesnem času sprejetih ali spremenjenih več okoljskih predpisov, ki se navezujejo na kazalce hrupa. Potrebe po dopolnilih je izpostavila tudi uporaba uredbe v praksi.

Sicer predlog uredbe med drugim predvideva še, da se pri novogradnjah ali rekonstrukcijah cest, kjer je povprečni letni pretok vozil večji od 2739 vozil na dan (kar znaša povprečni letni pretok vozil en milijon na leto), izdelajo strokovne ocene tako emisij hrupa kot tudi ukrepov za preprečevanje njihovega širjenja v okolje. Strokovne ocene lahko izdelajo le osebe, ki imajo pooblastilo ministrstva za izvajanje ocenjevanja hrupa. Enako velja za novogradnje ali rekonstrukcije železniških prog z dnevnim prevozom več kot 27 vlakov na dan (kar znese letni prevoz več kot 10.000 vlakov leto).

Hrup gostinskih ali zabaviščnih lokalov, ki na prostem ali v ne zagrajenih in ne prekritih prostorih uporabljajo zvočne naprave, bo potrebno ocenjevati v času obratovanja, okoljevarstveno dovoljenje za vire hrupa, ki pridobivajo okoljevarstveno dovoljenje za obdelavo odpadkov ali IED okoljevarstveno dovoljenje, pa bi izdajali v okviru teh upravnih postopkov.

Ministrstvo za okolje in prostor je osnutek predloga uredbe o mejnih vrednostih kazalcev hrupa v okolje objavilo minuli teden. Pripombe in predloge pričakujejo do 3. maja na elektronskem naslovu ministrstva.