c S

Španija pričakuje, da se bo Eta opravičila za nasilje in dokončno razpustila

10.04.2017 09:09 Madrid, 08. aprila (STA) - Španija je od baskovske separatistične organizacije Eta danes zahtevala, da se opraviči za več desetletij dolgo nasilje in se nato "dokončno" razpusti. Eta je francoskim oblastem medtem že predala seznam skrivališč orožja na jugozahodu Francije, da bi dokončno izpolnila obljubo o razorožitvi.

Španski premier Mario Rajoy je v današnji izjavi dejal, da predaja seznama skrivališč orožja pomeni "dokončen poraz" Ete, ki naj bi bila od leta 1968 odgovorna za smrt 829 ljudi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Rajoy je ob tem poudaril, da Eta, ki jo je označil za teroristično organizacijo, od španske vlade v zameno za razorožitev ne more pričakovati popuščanja, kaj šele "nekaznovanja za svoje zločine".

"Edini logični odgovor na to situacijo je, da (Eta) objavi dokončno razpustitev, se opraviči žrtvam in izgine, namesto da inscenira medijska poročila, da bi s tem prikrila svoj poraz," še piše v izjave španske vlade.

V Madridu so še opozorili, da ne bodo opravili ocene zalog orožja Ete, dokler francoske oblasti ne bodo nevtralizirale osmih skrivališč orožja v francoskem departmaju Pireneji-Atlantik ob meji s Španijo, v katerih je 120 kosov strelnega orožja in tri tone eksploziva.

Eta, ki je po poročanju britanske mreže BBC v pismu v petek sporočila, da se bo danes razorožila, je francoski policiji že predala seznam 12 skrivališč orožja, ki naj bi se nahajala v francoskih departmajih Gers, Pireneji-Atlantik in Hautes-Pireneji na jugozahodu Francije.