c S

Ob svetovnem dnevu Romov pozivi k odpravi njihove socialne izključenosti in diskriminacije

10.04.2017 08:28 Ljubljana, 08. aprila (STA) - Ob današnjem svetovnem dnevu Romov se vrstijo pozivi k odpravi njihove socialne izključenosti in diskriminacije. Dan je po besedah generalnega sekretarja SE Thorbjorna Jaglanda priložnost, da spregovorimo o položaju Romov, ki še vedno ni tak, kot bi ga želeli, in izrazimo priznanje neverjetni kulturi, ki je preživela kljub velikim težavam.

Jagland je opozoril, da še vedno preveč romskih malčkov ostaja zunaj socialnih in izobraževalnih možnosti, ki so na voljo večinskemu prebivalstvu, preveč romskih otrok prizadene skrajna revščina, ne obiskujejo vrtca in prezgodaj zapustijo šolanje.

Romski najstniki se pri dostopu do poklicnih in visokih šol soočajo z ovirami, ki jih njihovi vrstniki, ki niso Romi, nimajo. Med mladimi Romi je stopnja brezposelnosti mnogo višja. Višji je tudi delež odraslih Romov, ki živijo v revnih in zelo revnih skupnostih. Poleg tega imajo evropski Romi bistveno krajšo življenjsko dobo od ostalih, je navedel generalni sekretar Sveta Evrope.

A, kot je dodal, se teh problemov vedno bolj zavedamo in je na nekaterih področjih že dosežen napredek. Še nikoli ni več Romov sodelovalo na visokih položajih v parlamentih, vladah in medvladnih organizacijah ter ni bilo več javnega denarja namenjenega za odpravo socialne izključenosti Romov. Še vedno pa je treba veliko postoriti.

Skupaj s posebnim predstavnikom za romska vprašanja so se tako odločili v tem letu postaviti nekatere jasne zaveze za prihodnost. Za naslednjih deset let so postavili deset ciljev. Za otroke iz romskih družin in potujočih skupin si želijo, da bi vsi imeli osebne dokumente, da bi se med dojenčki smrtnost zmanjšala za polovico, med mladostniki pa bi jih štirikrat več končalo srednješolsko izobraževanje, trikrat več pa bi jih pridobilo poklicne kvalifikacije. Cilj je tudi, da noben otrok ne bi bil prisiljen v zakon, število Romov, ki živijo v skrajni revščini, pa bi se zmanjšalo za polovico. Prav tako bi se za polovico zmanjšala stopnja brezposelnosti.

Slovensko ministrstvo za zunanje zadeve je ob današnjem dnevu pozvalo k odpravi vseh oblik diskriminacije in nestrpnosti. Opozorili so namreč, da se Romi in Sinti še danes dnevno spopadajo s predsodki in diskriminacijo ter veljajo za eno najbolj prikrajšanih manjšin v Evropi. S socialno izključenostjo pa se soočajo tudi v Sloveniji.

Pred svetovnem dnevom Romov je bilo tako tudi v Sloveniji slišati pozive k ureditvi razmer, v katerih živijo nekateri Romi. Predstavniki romske skupnosti, ki jih je v sredo sprejel predsednik državnega zbora Milan Brglez, so tako slednjega opozorili tudi na neurejene osnovne življenjske pogoje v nekaterih romskih naseljih.

Dotaknili pa so se še drugih vprašanj, od financiranja do prenove zakona o romski skupnosti in sprejemanja nacionalnega programa ukrepov vlade za Rome za obdobje 2016-2021.

Osrednjo prireditev, na kateri je bil slavnostni govornik predsednik republike Borut Pahor, je v petek v Murski Soboti pripravila Zveza Romov Slovenije. Že v sredo pa je v Kočevju v organizaciji Zveze Romov za Dolenjsko potekala osrednja dolenjska prireditev, na kateri je zbrane nagovoril predsednik državnega zbora Brglez.

Mednarodni dan Romov od leta 1990 obeležujemo vsako leto 8. aprila, na dan, ko je leta 1971 v Veliki Britaniji potekalo prvo mednarodno srečanje Romov. Udeležili so se ga predstavniki romskih skupnosti iz devetih držav, med drugimi tudi iz tedanje Jugoslavije.