c S

Uprava Agrokorja ob pritiskih dobaviteljev za uvedbo izredne uprave

10.04.2017 08:12 Zagreb, 07. aprila (STA) - Uprava Agrokorja je na podlagi v četrtek sprejetega zakona o izredni upravi v sistemsko pomembnih podjetjih, znanega kot Lex Agrokor, na sodišče v Zagrebu vložila zahtevo za uvedbo izredne uprave. Medtem pa so dobavitelji Konzuma, Agrokorjevega paradnega konja, zagrozili, da ne bodo več pošiljali blaga v trgovine. Dostavljali naj bi le kruh.

Prvi mož Agrokorja Ivica Todorić je v sporočilu za javnost danes pozval vse, ki lahko zagotovijo nemoteno delo koncerna, naj to tudi storijo. "Javnost želim obvestiti, da je uprava Agrokorja z menoj na čelu sprožila proces za uvedbo izredne uprave na podlagi vladnega zakona o izredni upravi v sistemsko pomembnih podjetjih," je v sporočilu, ki so ga objavili hrvaški mediji, zapisal Todorić.

"Odločitev sem sprejel v prepričanju, da je to v najboljšem interesu zaposlenih, partnerjev, dobaviteljev in celotnega gospodarstva," je dodal. Pri tem se je Todorić zahvalil zaposlenim in partnerjem, s katerim je zgradil najmočnejše podjetje v hrvaški zgodovini.

"V vseh teh letih sem dal svoj maksimum, da bi zagotovili stabilnost družbe in ohranili več kot 60.000 delovnih mest ter zagotovili obstoj in perspektivo koncerna Agrokor," je zapisal. Sporočilo je obenem prvi uradni odziv Todorića po izbruhu krize v Agrokorju.

Zagrebško sodišče, pristojno za reševanje gospodarskih zadev, je že potrdilo, da so prejeli zahtevo Agrokorja ter da so o tem obvestili hrvaško vlado in ministrstvo za gospodarstvo. Sedaj ima vlada dva delovna dneva časa, da imenuje izrednega pooblaščenca, ki bo prevzel vodenje koncerna. Njegova naloga bo zagotoviti redno poslovanje družbe, omogočiti svežo likvidnost ter začeti postopke prestrukturiranja.

"Vlada bo vse odločitve sprejela v zakonskem roku, v skladu z zakonom o postopku izredne uprave v sistemsko pomembnih družbah za Hrvaško ter bo o vseh odločitvah obveščala javnost", so popoldne sporočili iz vlade.

Z imenovanjem bodo nemudoma seznanili sodišče, ki bo odprlo postopek izredne uprave, določa zakon, ki so ga v četrtek sprejeli v hrvaškem saboru po nujnem postopku. Pomembna določba zakona je, da v času delovanja izredne uprave ni dovoljeno sprožiti prisilne poravnave, stečaja ali likvidacije podjetja. Poleg pooblaščenca so ključni organi, svetovalno telo in upniški odbor, nad vsem pa bi v primeru sprožitve izredne uprave bdelo trgovinsko sodišče.

Na Hrvaškem so pričakovali sprožitev postopka izredne uprave v Agrokorju potem, ko so banke upnice v četrtek soglašale, da bodo zagotovile svež denar samo ob pogojih iz zakona, ki določajo prednostno izplačilo novih upnic tudi v primeru stečaja podjetja. Banke upnice so v primeru stečaja na vrsti takoj za delavci, ki lahko edini sprožijo izvršbo.

Zaenkrat so najbolj nezadovoljni dobavitelji Konzuma, ki so pred objavo Todorićevega sporočila napovedali, da bodo od sobote Konzumu dostavljali zgolj sveži kruh. Na to je koordinacija proizvajalcev in dobaviteljev Agrokorja tudi uradno sporočila, da vztrajajo pri bojkotu Agrokorja do končnega dogovora z bankami upnicami, ki so v četrtek izrazile pripravljenost za odobritev novih posojil koncernu.

Pojasnili so, da spremljajo razvoj situacije o Agrokorju, a da vztrajajo pri svojih zahtevah. Njihove odločitve bodo v interesu 80.000 delavcev in kooperantov, ki so povezani s hrvaškimi proizvajalci in dobavitelji.

Dobavitelji predvsem zahtevajo jamstva, da jim ne bo treba plačati regresnih menic, ki jih Agrokor ne more plačati in so ostale v breme dobaviteljem. Zahtevali so tudi, da bi čim prej izterjali dolgove in stabilizirali roke plačevanja za svoje blago. Nekateri dobavitelji so v preteklem tednu sprožili izvršbe, ki so pripeljale do blokade računov več podjetjih iz sistema Agrokorja. Hrvaški premier Andrej Plenković je medtem danes dejal, da je v intenzivnem stiku z dobavitelji, pozval jih je tudi, naj bodo potrpežljivi.

Hrvaško trgovsko mrežo Konzum, ki je del konzorcija Agrokor, oskrbujejo tudi nekateri slovenski dobavitelji hrane in pijače. Ti po poročanju Radia Slovenija dobav še niso prekinili, bodo pa to storili, če jih bodo v to prisilile razmere. Slovenski dobavitelji po grobih ocenah Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij Agrokorju, kamor spada tudi Mercator, sicer letno prodajo za preko 500 milijonov evrov blaga.

V Mercatorju, ki ga še nekaj časa ščitijo Agrokorjeve prevzemne zaveze, denarni tok sicer poteka normalno, zato svoje obveznosti do dobaviteljev redno poravnavajo.