c S

Na področju izvrševanja kazenskih sankcij pozitivne spremembe

10.04.2017 08:07 Brdo pri Kranju, 07. aprila (STA) - Po dolgoletnem upadanju finančnih sredstev in kadrovskih odlivih se je stanje v Upravi RS za izvrševanje kazenskih sankcij začelo izboljševati. Povečuje se število zaposlenih, napovedane pa so tudi večje investicije, sta ob današnjem dnevu uprave na Brdu pri Kranju izpostavila prvi mož uprave Jože Podržaj in pravosodni minister Goran Klemenčič.

"Čeprav se stvari ne odvijajo tako hitro, kot bi si želeli, pa se vendarle odvijajo in spreminjajo," je v nagovoru pred podelitvijo priznanj najzaslužnejšim delavcem na področju izvrševanja kazenskih sankcij izpostavil Klemenčič. Kot je poudaril, so se negativni trendi vendarle obrnili, četudi zaenkrat le malenkostno.

"V osmih letih ste dobili eno novo vozilo, sedaj v letu in pol 30. Danes je 35 ljudi več zaposlenih v sistemu kot recimo leta 2013 oziroma 2014," je navedel Klemenčič, ki je prepričan, da je to razlog za optimizem. Še v prvi polovici tega leta na bi bili vendarle sprejeti tudi normativi, ki so že dolgo v pripravi. Poleg tega naj bi bila najkasneje do leta 2022 izvedena projekta o obnovi ženskega zapora na Igu in o gradnji moškega zapora v Dobrunjah.

"Stvari se za marsikoga morda premikajo prepočasi, a se skupaj z vodstvom uprave in našimi socialnimi partnerji vendarle premikajo," je sklenil Klemenčič. Zadovoljen je tudi generalni direktor uprave Podržaj, čeprav je opozoril, da v primerjavi z letom 1995, ko je bila uprava ustanovljena, skrbijo za dvakrat več zaprtih s praktično enakim številom zaposlenih.

"V letu, ki je za nami, so bili na tem področju vendarle narejeni pomembni koraki," je ocenil Podržaj in pojasnil, da tečejo aktivnosti za povečanje števila zaposlenih, s čimer vsaj postopoma blažijo kadrovsko pomanjkanje. Lani je tako delo za nedoločen čas nastopilo 56 novih javnih uslužbencev, kar je bistveno več kot v preteklih letih.

Prizadevanje za izboljšanje položaja in števila zaposlenih se nadaljujejo tudi v tem letu. Trenutno vodijo 28 zaposlitvenih postopkov za nove sodelavce. "Na ta način bomo zapolnili naš kadrovski načrt, ki šteje 880 delovnih mest, poleg tega tečejo intenzivne aktivnosti, da bi pridobili soglasja za dodatne zaposlitve, za kar imamo zagotovljen proračunski denar. S tem bomo, upamo, prestopili število 900 zaposlenih," je povedal Podržaj.

Zadovoljen je tudi z izboljševanjem materialnih pogojev. V teku ali pripravi so namreč večje investicije v infrastrukturo za izboljšanje pogojev dela zaposlenih in za bivanje zaprtih oseb. V teku je nakup 30 novih vozil, pa tudi nove oborožitve in opreme za pravosodne policiste. Tudi program izobraževanja in usposabljanja je letos zelo razširjen in vsebinsko bogat. Pomembni premiki pa so bili narejeni še na sistemski ravni, je dejal Podržaj.

"Slovenski zaporski sistem je učinkovit, deluje dobro in je evropsko primerljiv," je sklenil Podržaj, a kljub pozitivnim trendom opozoril, da jih zaradi nakopičenih težav čakajo v prihodnje številni izzivi, za katere pa je prepričan, da jim bodo kos. Pri tem bodo potrebovali predvsem dobro komunikacijo na vseh ravneh.