c S

Sodišče EU: Slovenija zaradi odlaganja gum pri Lovrencu s kršitvijo

07.04.2017 15:42 Ljubljana, 07. aprila (STA) - Sodišče EU je ugotovilo kršitev v zadevi neustreznega skladiščenja odpadnih pnevmatik v gramozni jami Lovrenc na Dravskem polju. Postopek pred sodiščem je sprožila Evropska komisija, po razsodbi pa lahko tako Slovenija iz Bruslja pričakuje pismo z opozorilom na obveznost uskladitve s sodbo oz. odpravo kršitve.

Evropska komisija je marca lani vložila tožbo proti Sloveniji. Sodišče EU je ugotovilo obstoj kršitve, Slovenija pa je bila uspešna z ugovorom, da odpadne gume niso bile mešane tudi z nevarnimi odpadki, so zapisali na ministrstvu za okolje in prostor. Slovenija se je z razsodbo seznanila v četrtek.

Sodišče je razsodilo, da je Slovenija s tem, ko je v gramozni jami na ozemlju občine Lovrenc na Dravskem polju dopuščala stalno in vztrajno nevarnost za okolje in zdravje ljudi zaradi neustreznega skladiščenja velike količine izrabljenih gum, mešanja teh gum z drugimi odpadki in njihovega odlaganja v nasprotju z evropskimi predpisi, kršila direktivi o odpadkih ter o odlaganju odpadkov na odlagališčih.

Je pa sodišče je zavrnilo tožbo komisije v delu, ki se nanaša na prisotnost nevarnih odpadkov, saj komisija svojih trditev ni dokazala.

Po izdani sodbi bo komisija Sloveniji posredovala pismo z opozorilom na obveznost uskladitve s sodbo. Če Slovenija v primernem času ne bo izpolnila obveznosti iz evropskih direktiv, lahko komisija prične nov postopek in izda nov uradni opomin, nato pa zadevo ponovno preda Sodišču EU ter zahteva dosoditev plačila denarne kazni.

Inšpektorat RS za okolje in prostor je s sanacijo gramozne jame pričel v letu 2013, dela se nadaljujejo tudi v letošnjem letu. Do sedaj je bilo odstranjenih skupno približno 18.000 od skupaj približno 44.000 ton nelegalno odloženih gum. Slovenija pospešeno nadaljuje s sanacijo omenjenega območja in vlaga vse napore v to, da bo obveznost iz direktiv izpolnjena in kršitev odpravljena, so še poudarili na ministrstvu.