c S

Na ministrski konferenci v Sarajevu za sistematičen, hiter in učinkovit odziv na terorizem

07.04.2017 15:15 Sarajevo, 07. aprila (STA) - Za soočanje z izzivi, ki jih predstavljajo terorizem, nasilni ekstremizem in radikalizacija, so potrebni poglobljeno razumevanje kompleksnosti problema in učinkoviti ukrepi z različnih področij, tako preventive kot odkrivanja in pregona, so na današnji konferenci v Sarajevu poudarili notranji in zunanji ministri držav Srednje in Jugovzhodne Evrope.

Kot so sporočili s slovenskega notranjega ministrstva, so se strinjali, da boj proti terorizmu in radikalizaciji ostaja ena ključnih prioritet EU in držav Zahodnega Balkana, ki se srečujeta s podobnimi tveganji. Treba je zagotoviti poenoten in sistematičen način spremljanja varnostnih tveganj, odziv nanje pa mora biti hiter in učinkovit. Okrepiti je treba skupno iskanje in izvajanje učinkovitih protiukrepov, ki bi temeljili na boljši izrabi že uveljavljenih orodij.

Iz Slovenije sta se srečanja udeležila državna sekretarja Darja Bavdaž Kuret z zunanjega in Boštjan Šefic z notranjega ministrstva.

Šefic je na konferenci poudaril, da so teroristični napadi, ki so prizadeli Evropo in svet, močni opomniki, da terorizem, ekstremizem in radikalizacija predstavljajo naše največje skupne izzive. Potreba po oblikovanju celovitega odziva na te grožnje nas po njegovih besedah vse bolj opominja na optimizacijo sinergije in skladnost ukrepov in politik.

Povedal je še, da je Slovenija okrepila svoje aktivnosti v mednarodnih forumih in bo nadaljevala z aktivnim sodelovanjem pri oblikovanju globalnih, regionalnih in protiterorističnih politik na ravni Združenih narodov, Sveta Evrope in EU, nadaljevala pa bo tudi svojo aktivno vlogo v regiji Zahodnega Balkana.

Izpostavil je tudi pomen zgodnjega odkrivanja in preprečevanja radikalizacije in pojasnil, da je Slovenija vzpostavila platformo RAN (Radicalisation Awareness Network), ki bo zaposlene z različnih delovnih in socialnih področij ustrezno usposobila za prepoznavanje vedenja radikaliziranih oseb.

Opozoril je tudi na dejstvo, da EU sprejema številne ukrepe za zagotovitev še višje stopnje varnosti, vključno z danes uveljavljenim ukrepom sistematičnega nadzora nad vsemi potniki na zunanjih mejah. Pozval je države iz regije, naj še naprej krepijo prizadevanja za preprečevanje varnostnih tveganj in s tem prispevajo k izboljšanju splošne varnosti v regiji. To bo po njegovem pomemben argument za morebitno omilitev režima na mejah v prihodnje. O tej temi se je Šefic ob robu zasedanja pogovarjal tudi s hrvaškim notranjim ministrom Vlahom Orepićem.

Državna sekretarka Bavdaž Kuretova pa je v nastopu na panelu o skupnih vrednotah in temeljnih pravicah izpostavila pomen naslavljanja globljih vzrokov za terorizem in radikalizacijo ter pri tem spomnila na aktivnosti Slovenije na tem področju.

Poudarila je tudi pomen medkulturnega in medverskega dialoga za spodbujanje strpnosti in medsebojnega razumevanja ter se zavzela za aktivno vlogo civilne družbe pri tem. Med ključnimi sredstvi za zoperstavljanje radikalizaciji in ekstremizmu je izpostavila opolnomočenje mladih, so še sporočili z MZZ.

Konference se udeležujejo notranji in zunanji ministri, državni sekretarji ter drugi predstavniki Slovenije, Avstrije, Slovaške, Poljske, Madžarske, Češke, Srbije, Bosne in Hercegovine, Hrvaške, Makedonije, Kosova, Albanije, Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse), Agencije EU za temeljne pravice in Europola.