c S

Med ubitimi v ameriškem napadu v Siriji tudi otroci

07.04.2017 13:34 Damask, 07. aprila (STA) - V ameriškem raketnem napadu na sirsko letalsko bazo je bilo ubitih tudi devet civilistov, med njimi tudi štirje otroci, je poročala sirska tiskovna agencija Sana. Žrtve so bile ubite v dveh vaseh, ki ležita v bližini napadene baze.

V vasi al Šajrat, po kateri ima ime tudi napadena baza, je bilo ubitih pet ljudi, med njimi trije otroci. V vasi al Hamrat pa so bili ubiti štirje civilisti, med njimi otrok, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP še sporočila Sana.

Rakete so po sirskih navedbah padle tudi na vas Al Manzul kake štiri kilometre stran od baze al Šajrat. Tam je bilo še sedem civilistov ranjenih.

ZDA so sporočile, da so na vojaško letališče v bližini Homsa v pokrajini Idlib izstrelila 59 manevrirnih raket tomahavk. Šlo je za povračilo za uporabo kemičnega orožja v naselju Kan Šejkun, v katerem je bilo ubitih 86 ljudi in ki naj bi ga izvedel režim sirskega predsednika Bašarja al Asada.

Pred napadom so ZDA posvarile tudi Rusijo, so sporočili iz Pentagona. Rusija pa je sporočila, da v napadu ni bil ranjen noben ruski državljan. Naj bi pa pred napadom posvarili tudi poveljstvo sirske vojske, ki je potem iz baze Šajrat umaknilo večino vojaških letal, preden so jo zadele ameriške rakete.

Rusija je medtem po poročanju nemške tiskovne agencije dpa napovedala, da bo po tem napadu okrepila zračno obrambo v Siriji in že v bližnji prihodnosti zavarovala tamkajšnjo "ključno infrastrukturo". Rusija ima sicer v Siriji nameščen napreden protiletalski raketni sistem S-300, ki je namenjen predvsem zaščiti ruskega oporišča Tartus na sredozemski obali.