c S

Varnostni svet ZN v četrtek brez odločitve o sirski resoluciji

07.04.2017 09:02 New York, 07. aprila (STA) - Varnostni svet ZN v četrtek ni uspel priti do soglasja okrog resolucije s katero bi obsodil torkov napad s kemičnim orožjem za katerega zahodne države krivijo režim predsednika Bašarja Asada. Britanski diplomat Stephen Hickey je na twitterju objavil, da se posvetovanja o besedilu resolucije nadaljujejo.

Prvi osnutek resolucije so pripravile tri zahodne stalne članice Varnostnega sveta ZDA, Velika Britanija in Francija, ki skupaj z nevladnimi organizacijami trdijo, da ni nobenega dvoma, da so vladne sile v torek iz zraka s kemičnim orožjem napadle mesto na severu Sirije Kan Šejkun, ki je pod nadzorom upornikov.

V napadu je bilo ubitih najmanj 86 ljudi, med njimi 30 otrok in 20 žensk. Ranjenih je bilo 160 ljudi. Sirski režim to zanika, kot vedno pa se z njim strinja tudi Rusija, ki je doslej vložila veto na sedem resolucij Varnostnega sveta, ki so bile kritične do Asada. Nazadnje s pomočjo Kitajske februarja, ko je režim prav tako uporabil kemično orožje.

Rusija je vložila svoj osnutek resolucije, ki nima veliko podpore, nazadnje pa je svoj osnutek vložilo še deset voljenih članic Varnostnega sveta, ki želijo najti kompromis oziroma jim je dovolj čakanja na stalne članice, ki ne uspejo priti do soglasja.