c S

EU na Malti o pomoči Grčiji in slabih posojilih

07.04.2017 09:02 Bruselj/Valletta, 07. aprila (STA) - Finančni ministri članic območja evra bodo danes na neformalnem zasedanju v Valletti znova razpravljali o izvajanju programa pomoči Grčiji, a bistvenih odločitev ni pričakovati. Na poti do dogovora so še vedno pomembne politične ovire, zlasti na področju davčne in pokojninske reforme. Pomembna tema sestankov na Malti bodo tudi slaba posojila.

Grške oblasti in mednarodni posojilodajalci se pogajajo o ukrepih in reformah v zameno za naslednji finančni obrok v sklopu drugega pregleda izvajanja tretjega programa, ki predvideva do 86 milijard evrov pomoči državi.

V območju evra že vseskozi opozarjajo, da bi bilo treba dogovor sprejeti čim prej, zlasti z vidika zaupanja in stabilnosti. Grčija sicer nove finančne injekcije ne potrebuje pred poletjem.

Na dnevnem redu so med drugim še uresničevanje projekta bančne unije, vključno s poročanjem o slabih posojilih v bankah, ki bo tudi ena ključnih tem na neformalnem zasedanju vseh finančnih ministrov unije, ter razvoj na področju menjalnih tečajev.

Neformalno zasedanje bo potekalo v senci polemik glede šefa evroskupine Jeroena Dijsselbloema, saj se zaradi njegovih očitkov južnim članicam o trošenju denarja za žganje in ženske vrstijo pozivi k njegovemu odstopu.

Zasedanju evroskupine bo sledilo neformalno zasedanje vseh finančnih ministrov unije, ki bodo poleg slabih posojil obravnavali prihodnost ekonomske in monetarne unije, spodbujanje zasebnih naložb v Afriki in vprašanje davčne gotovosti v negotovem okolju.

Slovenijo bo na neformalnih zasedanjih na Malti zastopal državni sekretar na finančnem ministrstvu Gorazd Renčelj. Finančni ministri vseh članic unije bodo sicer zasedanje nadaljevali še v soboto.