c S

SD nasprotuje predlogu novele zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja

07.04.2017 08:57 Ljubljana, 06. aprila (STA) - V SD odločno nasprotujejo na vladi potrjenem predlogu novele zakona, ki tudi zasebnim šolam omogoča stoodstotno financiranje obveznega javnega programa. Kot je na novinarski konferenci povedal vodja poslancev SD Matjaž Han, bo stranka v DZ predlogu nasprotovala. Menijo, da se s tem javno izobraževanje, ki mora biti jedro družbe, začenja slabiti.

Za predlog novele so na današnji seji vlade glasovali ministri iz vrst SMC in DeSUS, trije ministri SD so glasovali proti. Han je že po koalicijskem sestanku pojasnil, da je za SD meja, pod katero tudi zaradi programa stranke in ravnanj v preteklosti ne gredo.

Predsednik sveta SD za izobraževanje znanost in šport Jernej Pikalo je potrditev novele na vladi označil za prelomno. Opozoril je, da tisti zasebniki, ki prevzamejo javni osnovnošolski program, tega nujno ne izvajajo v enakem obsegu. Zanje namreč veljajo izjeme in zato je po njegovem prepričanju 85-odstotno financiranje obveznega programa zasebnikov ravno primerno, glede na to, "koliko javnega programa zasebniki pravzaprav izvajajo".

Prav zato v SD noveli nasprotujejo, ker bodo davkoplačevalci sedaj plačevali program, ki je po obsegu manjši od programa v javnih osnovnih šolah, je pojasnil Pikalo in dodal, da "z zasebnimi osnovnimi šolami podvajamo mrežo javnih osnovnih šol na način, ki do davkoplačevalcev ni najbolj prijazen".

Pikalo je spomnil na prakso Evropskega sodišča za človekove pravice, ki po njegovih navedbah glede financiranja šolstva že več desetletij konsistentno razsoja, da mora država omogočiti nastanek osnovnih šol, nikakor pa jih ni dolžna financirati.

Kritičen je bil tudi do predvidenega postopka pri imenovanju ravnateljev, s katerim po Pikalovem mnenju vračamo politični vpliv. "Minister je politična oseba in temu primerno se bo tudi obnašal," je dejal. Moti ga tudi, da v predlogu novele ni nobene omejitve glede števila novih šol, kar je po njegovem "osnova za razrast zasebnega šolstva".

Izenačitev zasebnih osnovnih šol kot enakovrednih uporabnikov proračunskih sredstev, ki nato na trgu tekmujejo za učence in dijake, je nesprejemljiva tudi za Mladi Forum SD, je dejal podpredsednik Andrej Omerzel.

"Primer, ki potrjuje naše trditve, se je zgodil v Čilu in na Švedskem, kjer se je izenačitev javnih in zasebnih šol pokazala kot zelo slaba," je dejal in navedel, da so se znižala sredstva za javno šolstvo, posledično je sledil upad kakovosti, prišlo je tudi do množičnega prehajanja učencev iz javnega v zasebno šolstvo, predvsem iz družin višjega dohodkovnega razreda. To pa po njegovih besedah vzpodbuja neenakost otrok in ne ponuja možnosti do enakega dostopa do izobrazbe.

Tako Pikalo kot Omerzel sta napovedala, da bodo v SD in Mladem forumu nadaljevali z zbiranjem podpisov pod peticijo Ohranimo javno šolstvo, ki jo bodo predali v DZ. Trenutno jo je podpisalo nekaj več kot 3200 posameznikov.

Novela zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja uresničuje odločbo ustavnega sodišča, ki zahteva, da se obvezni del javnega programa zasebnih osnovnih šol financira stoodstotno.