c S

Lobnik: Sredstva za najemnino pomemben korak v razvoju slovenskih neodvisnih institucij

07.04.2017 08:54 Ljubljana, 06. aprila (STA) - Sredstva v višini 50.000 evrov za najemnino prostorov so po mnenju zagovornika načela enakosti Mihe Lobnika pomemben korak v razvoju slovenskih neodvisnih institucij na področju človekovih pravic. Tako se z vladnim sklepom izpolnjuje del z zakonom določenih obveznosti, je dejal za STA.

Ob tem je Lobnik spomnil na zakon o varstvu pred diskriminacijo, ki nedvoumno določa, kako deluje in kakšne naloge izvaja nov samostojen organ. Zakon določa, da gre za od vlade neodvisen organ, ki mora biti, tako kot varuh človekovih pravic, v vseh pogledih samostojen.

"Le tako lahko ljudje v njem najdejo pomoč tudi, kadar menijo, da jih diskriminirajo vladne institucije oz. prihaja povzročitelj iz javnega sektorja," pravi Lobnik in dodaja, da zagovornik lahko učinkovito brani interese državljank in državljanov le, če ima za to pogoje in je neodvisen od vlade. Ta se, poudarja, v njegovo delo ne sme vmešavati ali ga ovirati.

Ko gre za stiske ljudi šteje vsak dan, zato je že danes zaprosil ministrstvo za javno upravo za tehnično podporo pri izvedbi najema prostorov, je dejal.

Glede nadaljevanja pogovorov z vlado pa so pri zagovorniku prepričani, da bo ta našla primerne rešitve tudi za denar za kadrovsko ekipo in za določene programske obveznosti organa.

"Signali, ki jih dobivam z vladne strani, so spodbudni, v naslednjih dneh bomo nadaljevali s pogovori in usklajevanjem formalnosti za naslednje korake," je ocenil Lobnik.

Glede današnjega protesta nevladnih organizacij je zagovornik načela enakosti povedal: "Ne samo nevladne organizacije, tudi ljudje, ki se obračajo na nas, so že vznemirjeni, saj leto dni od sprejema zakona pričakujejo predvsem konkretno pravno pomoč in zaščito. Rešitvi prostorskega problema bodo zato slej ko prej sledili tudi primerni kadri in programi".

Vlada je na današnji seji sklenila, da bo zagovorniku načela enakosti namenila dodatnih 50.000 evrov za najemnine in druge nepredvidene stroške v letošnjem letu. Zagovornik namreč že nekaj časa opozarja, da še vedno nima na voljo finančnih, prostorskih in kadrovskih možnosti za nemoteno delo po zakonu.