c S

Za sporna zemljišča v Ročevnici odločbe o ničnosti denacionalizacije

07.04.2017 08:54 Tržič, 06. aprila (STA) - Krajani Ročevnice so v teh dneh prejeli odločbe Upravne enote Laško o ničnosti denacionalizacijskih odločb iz leta 1999 in 2000, zaradi katerih jim je grozila izguba pred 28 leti kupljenih zemljišč. Odvetnica krajanov pričakuje pritožbe denacionalizacijskih upravičencev, vendar pa odločitev o ničnosti predstavlja zmago za krajane.

Kot je za STA povedala odvetnica Mateja Likozar Rogelj, so v teh dneh prejeli odločbe za vseh sedem družin v Ročevnici, ki so se bale izgube zemljišč, ki so jih leta 1989 kupile od občine Tržič. Občina tedaj ni poskrbela za vpis lastništva v zemljiško knjigo, zato je tržiška upravna enota na prelomu tisočletja parcele, na katerih so si krajani uredili vrtove, ute in garaže, vrnila denacionalizacijskim upravičencem.

Vendar je upravna enota naredila napako pri denacionalizaciji, ker je v naravi vrnila funkcionalna zemljišča pri objektih, ki se sicer ne vračajo. Zato so krajani sprožili postopek za ugotovitev ničnosti denacionalizacije. Zadevo je v novem postopku obravnavala Upravna enota Laško in ga sedaj tudi zaključila v korist krajanov.

"Zgodilo se je, kot smo pričakovali in napovedali že pred izredno sejo, ki je na to temo potekala prejšnji teden," je za STA danes povedal tržiški župan Borut Sajovic. Če bodo sledile pritožbe denacionalizacijskih upravičencev, sicer pravna vojna lahko traja še kar nekaj časa. Zato je ključno, da občina po sklepu občinskega sveta prevzema pravne stroške, je spomnil župan.

"So pa odločbe o ničnosti potrditev naših trditev, da je pri denacionalizaciji prišlo do napake," je poudaril Sajovic. "Bistveno je, da so bile denacionalizacijske odločbe izrečene za nične. Denacionalizacijski upravičenci bodo tako po novih odločbah prejeli odškodnino in ne zemljišč," je dodala Likozar Rogljeva, ki pa glede na dosedanja ravnanja denacionalizacijskih upravičencev tudi sedaj pričakuje njihove pritožbe.

Ko bo zadeva pravnomočno zaključena, se bodo lahko lotili postopka za prenos lastništva teh sedmih parcel v skupni izmeri 850 kvadratnih metrov z občine oziroma občinskega sklada stavbnih zemljišč na krajane, ki bodo tako z vpisom v zemljiško knjigo vendarle postali pravi lastniki zemljišč, ki so jih kupili in plačali pred skoraj 30 leti. Pri tem postopku Likozar Rogljeva potem ne vidi več nikakršnih zadržkov.

V zadnjem času so se oškodovani krajani spopadali z velikimi težavami, ker so denacionalizacijski upravičenci od njih terjali vračilo zemljišč oziroma najemnino in nekateri tudi plačilo najemnine za nazaj. Zaradi tega so se v minulih mesecih začele tudi izvršbe. Občina pa je oškodovancem obljubila pomoč s kritjem pravnih stroškov.