c S

Vlada sprejela odgovor na poziv skupnosti občin glede reševanja romske problematike

06.04.2017 16:29 Ljubljana, 06. aprila (STA) - Vlada je na današnji seji sprejela odgovor na poziv Skupnosti občin Slovenije (SOS) glede reševanja romske problematike, ki se nanašajo na pripravo novega programa ukrepov za Rome, prenovo zakona o romski skupnosti in na zagotavljanje kvalitetnih življenjskih pogojev za vse prebivalce v lokalnih okoljih, so sporočili z urada za komuniciranje.

Glede priprave novega programa ukrepov za Rome je vlada pojasnila postopek priprave dokumenta in možnosti sodelovanja samoupravnih lokalnih skupnosti, ki so jih te imele od začetka priprave do zdaj, ko je javna obravnava dokumenta zaključena. Na prejete pripombe in predloge se zdaj odzivajo pristojna ministrstva.

V povezavi s pripravo sprememb zakona o romski skupnosti pa je pojasnila, da se tudi sama zaveda pomembnosti urejanja odprtih vprašanj in odprave ugotovljenih pomanjkljivosti veljavne ureditve in bo v okviru strokovne razprave, medresorskega usklajevanja in usklajevanja z romsko skupnostjo ter občinami pripravila predlog sprememb in dopolnitev zakona. K pripravi predpisa že pristopil urad za narodnosti.

Vlada na podlagi informacij in dosedanjih izkušenj urada ugotavlja, da je do določenih premikov v zadnjih letih na področju romske skupnosti vendarle prišlo. Pozdravlja dejstvo, da so prav občine, ki so pokazale interes za urejanje te tematike in se tega lotevajo proaktivno ter z vključevanjem tako romskega kot okoliškega, večinskega prebivalstva, najbolj uspešne.

Vlada v odzivu predlaga SOS in uradu, da v sodelovanju še z ostalimi združenji občin proučita možnosti morebitnega prihodnjega sodelovanja v smeri identificiranja vseh tistih dobrih praks oz. pristopov, ki so jih že oblikovale občine in bi jih bilo treba predstaviti ter smiselno prenesti še v občine, ki so bile do zdaj manj ali popolnoma neaktivne na tem področju.

Vlada sicer pozdravlja dosedanja prizadevanja krepitve posvetovalnega procesa vključevanja Romov, ki ga skozi nacionalno platformo za Rome ob podpori EU izvaja urad.

V tem procesu je prav SOS ena od pomembnih institucij, ki bi lahko veliko pripomogla k dvigu kakovosti dela predstavnikov romske skupnosti v občinskih svetih, kar lahko pripomore tudi k oblikovanju večje odgovornosti Romov za lastno skupnost.

Zato podpira pobudo SOS za sklic sestanka med predstavniki ministrstev in župani. Urad za narodnosti pa je zadolžila, da čim prej organizira srečanje z državnimi sekretarji pristojnih ministrstev ter župani občin z romskim prebivalstvom, na katerem bi predstavili ključne probleme ter oblikovali zaveze, ki bodo osnova za dolgoročno politiko ukrepov za integracijo romske skupnosti.