c S

S spremembo zakona o izvrševanju proračunov vlada predlaga višjo povprečnino in regres za upokojence

06.04.2017 16:30 Ljubljana, 06. aprila (STA) - Vlada je na današnji seji določila predlog novele zakona o izvrševanju proračunov, s katerim bodo po besedah finančne ministrice Mateje Vraničar Erman zagotovili nekoliko višjo povprečnino za občine in letni dodatek za vse upokojence. Za slednjega namenjajo dodatnih 21 milijonov evrov, je na novinarski konferenci po seji vlade pojasnila ministrica.

Sredstva bo po njenih besedah zagotovila sama pokojninska blagajna. Število novih upokojencev v letošnjem letu in konec lanskega leta je namreč nižje od pričakovanega in bo tako lahko pokojninska blagajna znotraj pričakovanih prihodkov in odhodkov pokrila tudi ta dodaten odhodek.

Regres bodo dobili vsi upokojenci, njegova višina pa bo odvisna od višine njihove pokojnine; znesek se bo gibal od 400 evrov pri tistih, ki dobivajo do 430 evrov pokojnine, do 90 evrov, kolikor bo pripadlo upokojencem s pokojninami, višjim od 760 evrov.

Povprečnina za letos se bo povišala s 530 na 533,5 evra, zagotovljen bo tudi poračun od 1. januarja dalje, je pojasnila ministrica. Kot je spomnila, dvig povprečnine sledi zavezi oziroma obljubi zaradi povišanih stroškov dela v občinah, ki so posledica dogovora s sindikati javnega sektorja. V občinah so sicer v začetku februarja, ko je ministrstvo predlagalo dvig za 3,5 evra, menili, da tudi s tem povprečnina ostaja prenizka.

Kot so zapisali v sporočilu po sej vlade, bodo zaradi višje povprečnine nastale finančne posledice v višini 7,2 milijona evrov, sredstva pa bodo zagotovili s prerazporeditvami.

V predlogu novele sicer po besedah Vraničarjeve vzpostavljajo tudi pravno podlago za evidentiranje oz. spremljanje t. i. finančnih instrumentov. To je instrument, ki v novi finančni perspektivi dobiva znatno večje razsežnosti, kot smo bili vajeni doslej, saj se tudi sicer sredstva nove finančne perspektive v večji meri namenjajo tudi za povratno financiranje, torej za ugodne kredite, in ne zgolj v obliki nepovratnih sredstev, je pojasnila.

Kot je dodala, pa zakon vsebuje še nekatere nujne spremembe, na katera so opozorili posamezni resorji, med drugim se vzpostavlja nekaj dodatnih možnosti za predfinanciranje različnih projektov nevladnih organizacij.

Ministrica je povedala še povedala, da je vlada danes zagotovila dodanih 50.000 evrov za zagovornika načela enakosti. Glede nadaljnjih možnih povečanj njegovega finančnega načrta pa je bilo že v petek na sestanku z zagovornikom dogovorjeno, da bodo te možnosti preučili na podlagi pripravljenega in finančno ovrednotenega delovnega programa.