c S

Protestniki v Srbiji postavili zahteve

06.04.2017 11:32 Beograd, 06. aprila (STA) - V Srbiji so se v sredo zvečer tretji dan zapored nadaljevali protesti mladih, ki protestirajo zaradi nepravilnosti na nedeljskih predsedniških volitvah, na katerih je zmagal premier Aleksandar Vučić. Več tisoč ljudi, večinoma študentov, se je t. i. protesta proti diktaturi udeležilo v 17 mestih. Oblikovali so tudi zahteve.

Protestniki so v Beogradu, Nišu, Novem Sadu ter številnih drugih mestih nosili transparente z napisi Drugi krog, Vučić lopov in Stop diktaturi ter vzklikali Lopovi. Zahtevali so odstavitev Vučića ter vzklikali, da niso poceni delovna sila in da jim ni treba biti član stranke, da bi dobili zaposlitev, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Pred tem so v sredo študenti beograjske, novosadske in niške univerze uskladili zahteve. Zahtevajo zamenjavo volilne komisije zaradi nespoštovanja odločitev ustavnega sodišča o pripravi volitev na Kosovu in predsednice parlamenta Maje Gojković, ker je pred volitvami 1. marca za šest tednov prekinila delo parlamenta, s tem pa opoziciji odvzela platformo za izražanje mnenj.

Zahtevajo tudi zamenjavo glavnega in odgovornega urednika Radiotelevizije Srbije ter urednika informativnega programa javne radiotelevizije zaradi "režimskega poročanja in neenakomerne zastopanosti kandidatov". Zahtevajo tudi ureditev seznama volivcev in nato uvedbo elektronskih volitev, da bi preprečili zlorabe in manipulacije.

Zahtevajo še zamenjavo članov sveta za regulacijo elektronskih medijev REM, ker niso, čeprav bi morali, spremljali zastopanosti kandidatov v javnem servisu ter se niso odzvali na prijave več sto prekrškov.

Če njihovih zahtev ne bodo uresničili, so napovedali nadaljevanje protestov do razpisa predčasnih parlamentarnih volitev.

Srbski notranji minister Nebojša Stefanović je v sredo proteste označil za politične, ki jih organizirajo kandidati, ki jih je Vučić na nedeljskih volitvah prepričljivo premagal.

Po delnih uradnih izidih je na volitvah Vučić zmagal med 11 kandidati s 55 odstotki glasov. Na drugo mesto se je uvrstil bivši ombudsman Saša Janković s 16-odstotno podporo.

Avstrijska tiskovna agencija APA medtem poroča, da prek Facebooka protest proti zmagi Vučića organizirajo v soboto tudi na Dunaju.