c S

Mercator z novim vodstvom, Agrokor nadaljuje z reševanjem težav

06.04.2017 08:32 Ljubljana/Zagreb, 05. aprila (STA) - Dosedanji predsednik uprave Mercatorja Toni Balažič je danes sporazumno odstopil s tega položaja, nadzorniki pa so na njegovo mesto za pet let imenovali Tomislava Čizmića. Glavni direktor za prestrukturiranje hrvaškega koncerna Agrokor Antonio Alvarez III je Agrokorjeve zaposlene medtem pozval k strpnosti v času reševanja poslovnih težav.

Nadzorniki so Balažiča z mesta predsednika uprave odpoklicali brez krivdnih razlogov, v upravi družbe pa ostaja Igor Mamuza. Kot je v današnji izjavi za medije v Ljubljani izpostavil Balažič, je na svoje delo v Mercatorju ponosen, saj trgovec kljub vsem razmeram na trgu ostaja dober plačnik državi, zaposlenim in dobaviteljem.

Balažič Mercator zapušča z odpravnino. Podrobnosti o tem, kaj bo počel v prihodnje, ni razkril, je pa povedal, da se bo sprva skušal spočiti in "narediti kak korak naprej pri doktoratu". Kot je dejal, mu energije za nove izzive še ni zmanjkalo.

Čizmić je poudaril, da vodenje Mercatorja prevzema v polni skrbi za kupce, zaposlene, dobavitelje in družbeno okolje na vseh trgih. Kot so zapisali v trgovskem podjetju, mesto predsednika uprave prevzema s četrtkom.

Balažič je po Čizmićevih besedah vodenje Mercatorja prevzel v zelo težkem obdobju, razmere na trgu pa ostajajo zahtevne. "Seveda se zavedam trenutne kompleksnosti situacije, vendar sem prepričan, da bomo delali dobro in izpolnjevali vse prevzete obveznosti do naših partnerjev ter nadaljevali razvoj Mercatorja in krepili njegov položaj na trgu," je navedel.

Spomnil je, da Mercator, ki je od 2014 v večinski lasti Agrokorja, ostaja največji zaposlovalec v Sloveniji, ki bo, kot je zagotovil, tudi vnaprej izpolnjeval vse svoje obveznosti do zaposlenih, dobaviteljev, bank upnic in države. Do menjave v vodstvu družbe sicer prihaja v času velikih finančnih težav Agrokorja, Balažiču pa bi mandat potekel jeseni 2019.

Čizmić dobro pozna poslovni sistem, saj se je skupini Mercator pridružil leta 2013, sprva kot član uprave, pozneje pa tudi kot predsednik uprave Mercator Hrvaška. Septembra 2014 je prevzel vodenje najzahtevnejšega projekta v skupini, in sicer projekta integracije in realizacije sinergij Mercatorja in Agrokorja na petih trgih.

O reševanju Mercatorjevega lastnika Agrokorja oziroma o predlogu zakona o izredni upravi v sistemsko pomembnih podjetjih za Hrvaško pa je danes razpravljal hrvaški parlament. Hrvaški premier Andrej Plenković je pozval poslance k enotnosti pri sprejemanju zakona.

Plenković je pri predstavitvi zakonskega predloga, ki je v nujnem postopku, večkrat izpostavil, da ne gre za zakon, namenjen reševanju lastnika Agrokorja Ivice Todorića, niti za Lex Agrokor. Po njegovih besedah gre za zakon, s katerim nameravajo zavarovati interese hrvaškega gospodarstva in finančnega sistema kot tudi vseh, ki so vključeni v proces, ki poteka med poslovno krizo v največji hrvaški družbi Agrokor.

Glavni direktor za prestrukturiranje tega koncerna Antonio Alvarez III je danes sicer objavil sporočilo približno 60.000 zaposlenim, v katerem jih je pozval, naj bodo potrpežljivi in močni, da bodo skupaj rešili poslovne težave v sistemski družbi. Ponovil je, da bo ena njegovih temeljnih nalog ohranitev delovnih mest.

Alvarez se je v torek predstavil hrvaški javnosti, danes pa je preko svoje tiskovne predstavnice potrdil, da je s sodelavci začel intenzivno delati na stabilizaciji poslovanja in strateškem prestrukturiranju koncerna.

Temu še dodatno težavo predstavlja današnja poteza bonitetne hiše Standard & Poor's, ki je znižala oceno koncerna za več stopenj, in sicer z B-/B na CC ob negativnih obetih. Kot so pojasnili, bo Agrokor skozi prestrukturiranje verjetno šel ob neugodnih bančnih pogojih, kar je po kriterijih Standard & Poor's enako stečaju.

Glede na podatke hrvaške finančne agencije (Fina) so bili danes dopoldne na ravni Agrokorjevih večjih dobaviteljev blokirani poslovni računi podjetij Franck in Agrofructus, a sta podjetji zaplet že rešili. Še naprej pa so blokirani računi samega koncerna in večine njegovih hčerinskih družb. Poleg tega so banke upnice začele zasegati zastavljene deleže Agrokorjevih podjetij.

Dogajanje v Agrokorju sicer skrbno spremlja tudi Slovenija, sta povedala gospodarski in kmetijski minister Zdravko Počivalšek in Dejan Židan. "Trenutno nam predstavniki slovenske prehranske industrije sporočajo, da je njihovo sodelovanje z Mercatorjem stabilno," je dejal Židan.

Enake informacije ima Počivalšek: "Po informacijah, ki jih imam, je poslovanje Mercatorja v tem trenutku stabilno. Pred morebitnimi težavami zaradi Agrokorja ga ščitijo sporazumi z bankami, ki onemogočajo poseg v denarni tok. Tudi sicer je družba izboljšala poslovanje in skrajšala plačilne roke."