c S

O statusu novogoriške pro bono ambulante bo odločalo sodišče

06.04.2017 08:30 Nova Gorica, 05. aprila (STA) - Hiša dobrot, ki vodi novogoriško pro bono ambulanto, je vložila tožbo proti ministrstvu za zdravje, ki je zavrnilo njihovo prošnjo za pridobitev statusa humanitarne organizacije. Komisija pri ministrstvu je prošnjo konec marca zavrgla, ker ni izpolnjevala zakonskih pogojev.

Za status humanitarne organizacije je ambulanta, ki deluje v okviru Hiše dobrot Čezvesoljske Zombi Cerkve blaženega zvonjenja, zaprosila pred dobrim letom in pol, po zavrnitvi vloge pa so napovedali, da se bodo verjetno odločili za sodno pot.

"Na vrsti je sodišče, da ugotovi ali ima Hiša dobrot, pravna oseba domače verske skupnosti, ki brezplačno zdravi osebe, ki so jim sicer vsa druga vrata zdravstvenih ustanov zaprta, pravico do statusa dobrodelnosti," je za STA dejala odvetnica Ana Jug. Po njenem prepričanju je temu tako, saj da obstoječa praksa potrjuje statuse pravnih oseb domačih verskih skupnosti. Zato je po njenem mnenju ministrstvo za zdravje ob zavrnitvi njihove vloge naredilo versko diskriminacijo.

Čezvesoljska Zombi Cerkev blaženega zvonjenja je na ministrstvo podala vlogo za priznanje statusa skoraj leto dni pred odprtjem pro bono ambulante. Po zakonu pa lahko dajo vlogo leto dni po humanitarnem delovanju, so ob zavrnitvi vloge pojasnili na ministrstvu. V vlogi so zapisali, da bodo poleg pro bono ambulante opravljali tudi patronažno službo, referenčno ambulanto in delo z azilanti, česar pa v skladu z zakonodajo ne morejo opravljati, so še pojasnili na ministrstvu.

Po zakonu o humanitarnih organizacijah so upravičene do pridobitve statusa humanitarne organizacije tiste verske skupnosti in druge organizacije, ki so po dejavnosti in organiziranosti sestavni del širše mednarodne humanitarne organizacije, ustanovljene po tujem pravu.

Težave so na ministrstvu za zdravje imeli tudi pri temeljnih aktih, v katerih izvajanje zdravstvene dejavnosti ni bilo v ospredju delovanja. V njih so bili nerazumljivi datumi, saj so opredeljevali čas po "tretjem letu zombi štetja po vstajenju", so še pojasnili na ministrstvu.

Od otvoritve sredi marca lani so sicer novogoriški v pro bono ambulanti obravnavali več kot 50 bolnikov, še vsaj enkrat toliko jih je iskalo nasvete ali pomoč po telefonu. Status dobrodelne organizacije je pomemben, ker brez njega ne morejo sodelovati na razpisih za pridobitev sredstev v humanitarne namene. Če bi imeli status, jim občina poleg tega ne bi zaračunala tržne najemnine za prostore.