c S

Pri zakonu o demografskem skladu na mizi dve različici glede Zavarovalnice Triglav

06.04.2017 08:28 Ljubljana, 05. aprila (STA) - Finančno ministrstvo je delovni skupini za pripravo zakona o demografskem skladu danes predložilo dve različici predloga, kako urediti vprašanje Zavarovalnice Triglav. Za SMC to vprašanje ostaja odprto, je za STA povedal poslanec Bojan Krajnc. Poslanec DeSUS Uroš Prikl pa meni, da so konceptualno usklajeni in so odprte le nekatere podrobnosti.

Podrobnosti o odprtih zadevah sicer Prikl ni želel razkriti. Po časovnici pa je po njegovih besedah pričakovati, da bo zakon o demografskem skladu dokončno usklajen v aprilu, delovna skupina se bo vsaj še enkrat sestala. Tudi na ministrstvu za finance vsebine predloga še ne razkrivajo in ne komentirajo.

Vseskozi pa je že odprto vprašanje glede Zavarovalnice Triglav, saj v koaliciji glede tega nimajo enotnih stališč. Zato so danes na mizo prejeli dve različici besedila.

Po prvi različici naj bi se 34-odstotni delež Zavarovalnice Triglav neodplačno prenesel na demografski sklad, za kar se zavzema DeSUS, po drugi pa ne oz. naj bi ostalo tako, kot je danes. Delovna skupina največje vladne stranke, ki prenosu deleža zavarovalnice za zdaj ni naklonjena, se bo glede tega vprašanja pogovorila v prihodnjem tednu, je pojasnil poslanec Krajnc.

V SMC so namreč že minuli teden pojasnili, da zanje vprašanje Zavarovalnice Triglav ostaja odprto, dokler ne bodo odpravljena vsa tveganja, da bi glede na regulativo EU bodoči demografski sklad postal zavarovalniški holding. "V tem kontekstu je treba upoštevati, da bo Modra zavarovalnica, ki ima tudi naložbo v Savi RE, ostala znotraj sklada. Glede na to bi bila lahko koncentracija zavarovalniške dejavnosti zelo visoka," so pojasnili.

Glede na pravno mnenje, ki so ga pridobili v DeSUS, pa ni ovir, da ta delež Zavarovalnice Triglav ne bi prešel v demografski sklad.

Zakon o Slovenskem državnem holdingu sicer določa, da se naložba Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz) v Zavarovalnici Triglav v obsegu 34,47 odstotka deleža zavarovalnice uporabi za financiranje demografskega sklada.

Predlog zakona o demografskem skladu, v katerega bi se morala Kapitalska družba glede na zakon o Slovenskem državnem holdingu preoblikovati že do konca leta 2015, pripravljajo na ministrstvu za finance v sodelovanju z ministrstvom za delo.