c S

Predlog ZL za odpravo prekarnosti med vozniki brez podpore matičnega odbora

06.04.2017 08:25 Ljubljana, 05. aprila (STA) - Parlamentarni odbor za infrastrukturo, okolje in prostor je danes sklenil, da predlog novele zakona o prevozih v cestnem prometu, ki ga je v postopek vložila ZL in naj bi pripomogel k zmanjšanju prekarnosti med poklicnimi vozniki, ni primeren za nadaljnjo obravnavo. V ZL so nad razpletom razočarani.

V ZL so ob vložitvi predloga zakonske novele opozarjali, da je panoga prevozništva prekarizirana, nadzor nad poklicnimi vozniki in njihovim delom pa praktično nemogoč. Vozniki, ki delajo v prikritih delovnih razmerjih, tako po opozorilih opozicijske stranke delajo preveč, na delo prihajajo utrujeni, izgoreli in pod stresom, zato ogrožajo ne le sebe, temveč tudi druge udeležence v prometu.

Veliko voznikov po opozorilih ZL ni redno zaposlenih, njihovi delodajalci pa pogosto izigravajo zakonodajo, zato je težko priti do natančnih podatkov o tem, koliko voznikov je zaposlenih in koliko jih dela v prikritih delovnih razmerjih.

Zato so želeli v ZL s spremembami zakonodaje slediti avstrijskemu zgledu in doseči, da bi morali imeti šoferji pri sebi pogodbo o zaposlitvi, dokazila o izplačanih plačah za zadnje tri mesece in dokazila o odvedenih prispevkih za zadnje tri mesece.

Poleg tega so predlagali tudi uvedbo tahografov v vozila za šest potnikov, s čimer bi omogočili tudi zanje beleženje delovnih ur in obveznih počitkov.

V Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) so že ob vložitvi predloga izrazili ostro nasprotovanje. Ocenili so, da gre za uvajanje dodatnih administrativnih ovir. Finančna uprava ima po njihovem mnenju že sedaj tudi nadzor nad prevozniki, saj lahko v vsakem trenutku preveri obliko zaposlitve in s tem povezane obveznosti delodajalca.

Še enkrat več so opozorili, da je treba v cestnem prometu poostriti nadzor zlasti nad tujimi prevozniki, ki v Sloveniji opravljajo prevoze in niso dovolj nadzorovani.

Odbor je danes sklenil, da predlog novele ni primeren za nadaljnjo obravnavo, v ZL pa so razočarani. "Sprašujemo se, do kdaj bo tak sistem še lahko trajal in kdaj bomo priča prometni nesreči, ki bo vladajočo politiko prisilila v drugačno razmišljanje," so poudarili.