c S

Vlada v četrtek o financiranju zasebnega šolstva, koalicija neusklajena

06.04.2017 08:24 Ljubljana, 05. aprila (STA) - Vlada bo v četrtek spet razpravljala o predlogu zakona, s katerim bi uresničili ustavno odločbo glede financiranja zasebnega šolstva. Predlog je bil na vladi že februarja, ko o njem niso odločali zaradi razhajanj koalicije. A partnerji tudi v tem času skupnega jezika niso našli in je vprašanje, ali utegne vlada zakon v DZ poslati le z glasovi SMC.

Na vladni mizi bo v četrtek vsebinsko enak predlog novele zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja, kot je bil že sredi februarja, le z nekaj popravki tehnične narave, so danes za STA pojasnili na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport.

Med drugim so upoštevani še nekateri predlogi Komisije za preprečevanje korupcije, in sicer v zvezi s konfliktom interesov pri imenovanju ravnatelja, in ministrstva za finance glede določitve kriterijev za upravičence do kritja stroškov iz šolskega sklada.

Vlada je 16. februarja razpravo o predlogu prekinila, ker ga DeSUS in SD nista podpirali, premier Miro Cerar pa je partnerje in ministrstvo pozval, da se poskušajo uskladiti. Ministrica za izobraževanje Maja Makovec Brenčič je tedaj je na vprašanje, ali bodo vztrajali pri obstoječem predlogu, le da bo ta nekoliko spremenjen, odvrnila, da je "ustavna odločba povedala svoje".

Delovna skupina se je sestala dvakrat, usklajevali so tako predlog zakona kot predlog za ustavno spremembo na tem področju, ki je na ustavni komisiji DZ na pobudo SD. Vendar člani delovne skupine, v katerem so bili tudi predstavniki poslanskih skupin koalicije, skupnega jezika še niso našli.

Predlog zakona tako ne more računati na glasove ministrov SD, kako bo ravnala DeSUS, pa ni povsem jasno. A ker je predlog vsebinsko podoben prvemu, tudi njihove podpore ni pričakovati.

Vprašanje je, ali bodo o predlogu zakona kljub neusklajenosti glasovali in ga v DZ morda poslali le s podporo članov vlade iz vrst SMC. Kaj bi morebitno preglasovanje pomenilo za vzdušje v koaliciji, ki bo glede na napovedi v DeSUS in SD skupni jezik glede tega vprašanja težko našla, je težko reči. Predlog sicer utegneta v parlamentarnem postopku podpreti SDS in NSi, ki sta vlado Mira Cerarja že večkrat okrcali zaradi neizpolnjevanja ustavne odločbe.

Na obravnavo sicer čaka tudi predlog zakona, ki ga je z namenom ureditve financiranja zasebnega šolstva v parlamentarni postopek vložila poslanska skupina SDS.

Premier Cerar je že pred časom je poudaril, da je treba spoštovati ustavno odločbo, ki bi sicer v skladu z odločitvijo ustavnega sodišča morala biti že uresničena. To so večkrat poudarili v poslanski skupini SMC, razpravo o tem vprašanju pa je pričakovati tudi na današnjem sicer rednem srečanju ministrov SMC.

Poslanec SMC Mitja Horvat je v podporo vladnemu predlogu danes za STA spomnil, da predlagane rešitve ne bodo reševale samo vprašanj, glede katerih je odločilo ustavno sodišče, in da so zato tudi širše od predlogov SDS in NSi. Ne rešujejo namreč le vprašanja financiranja, ampak tudi ustanavljanja zasebnih šol.

Novela vzpostavlja varovalke oz. pogoje za ustanovitev osnovne šole in kriterije za preverjanje kakovosti izvajanja programa, je pojasnil poslanec. S predlagano novelo bodo po njegovih besedah skrbeli za obogatitev šolskega prostora, predviden obseg financiranja izvajanja javno veljavnih vsebin na zasebnih šolah iz javnih sredstev pa ne bo imel za posledico zmanjšanja sredstev za delovanje javnega šolstva. Prispevek staršev učencev zasebnih šol za izbirne in dodatne vsebine namreč ostaja, je spomnil.