c S

Na konferenci o Siriji obsodba uporabe kemičnega orožja

05.04.2017 15:26 Bruselj, 05. aprila (STA) - Na konferenci o pomoči Siriji in regiji so danes v Bruslju obsodili uporabo kemičnega orožja. O številkah glede dodatne humanitarne pomoči za zdaj nihče ne želi govoriti. Znane bodo po koncu. V ZN so izpostavili le, da je bilo lani za takojšnjo humanitarno pomoč izplačanih 6,4 milijarde dolarjev, kar je več od obljubljenih šestih milijard.

Bruseljski konferenci, ki se je udeležuje okoli 70 držav in organizacij, sopredsedujejo EU, ZN, Nemčija, Kuvajt, Norveška, Katar in Velika Britanija. Ob koncu konference bodo sprejeli skupno izjavo.

V tej izjavi bodo obsodili uporabo kemičnega orožja, je poudarila visoka zunanjepolitična predstavnica unije Federica Mogherini na skupni novinarskih konferenci vseh sedmih sopredsedujočih.

Bruseljska konferenca namreč poteka v senci torkovega kemičnega napada v Siriji, ki se po mnenju EU in ZN verjetno ni naključno zgodil prav na dan začetka konference.

Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je ob prihodu ob obsodbi napada, ki ga je označil za vojni zločin, izrazil prepričanje, da bo Varnostni svet Združenih narodov ravnal v skladu s svojo odgovornostjo.

Britanski zunanji minister Boris Johnson je danes v Bruslju spomnil, da sta stalni članici VS ZN Velika Britanija in Francija predlagali resolucijo, s katero bi obsodili napad ter pozvali k temeljiti preiskavi. Vse članice VS ZN bi to resolucijo morale sprejeti, je poudaril.

Stalne članice VS ZN so poleg Britanije in Francije še ZDA, Kitajska in Rusija, podpornica Asadovega režima.

Rusija je po navedbah nemškega zunanjega ministra Sigmarja Gabriela odgovorna za čimprejšnja pojasnila in za to, da stori vse, kar je v njeni moči za ustavitev vojne v Siriji.

Kljub številnim vprašanjem o številkah glede dodatne humanitarne pomoči Siriji in regiji odgovorov za zdaj še ni. V EU in ZN poudarjajo, da bodo številke znane po koncu konference.

Namestnik generalnega sekretarja ZN Stephen O'Brien, pristojen za humanitarne zadeve, je izpostavil le "spodbudno" informacijo, da je mednarodna skupnost lani februarja v Londonu napovedala šest milijard evrov takojšnje pomoči v letu 2016 in da je bilo dejansko izplačanih 6,4 milijarde.

Temeljni cilji bruseljske konference so humanitarna podpora Siriji in širši regiji, podpora političnim pogajanjem v Ženevi ter razprava o prihodnosti Sirije in regije po koncu vojne.

Vojna v Siriji je "najbolj kompleksen in nasilen konflikt našega časa", je poudarila Mogherinijeva. Ob tem je vsem Sircem sporočila: "Smo na vaši strani."

Generalni sekretar ZN je opozoril, da trenutno financiranje še zdaleč ni dovolj. "Potreba po humanitarni pomoči še nikoli ni bila večja," je izpostavil.