c S

WHO: Žrtve napada v Siriji z znaki izpostavljenosti živčnemu strupu

05.04.2017 13:46 Ženeva, 05. aprila (STA) - Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je danes sporočila, da so nekatere žrtve domnevnega kemičnega napada v Siriji kazale znake izpostavljenosti kemikalijam, vključno z živčnimi strupi. Turčija je medtem sporočila, da se po napadu pri njih zdravi okoli 30 ljudi. V Ankari so še dodali, da imajo dokaze o napadu s kemičnim orožjem.

Pri WHO so danes v Ženevi še opozorili, da med smrtnimi žrtvami ni opaziti zunanjih poškodb in da so bile akutne težave z dihanjem glavni vzrok smrti. "Nekateri primeri so pokazali dodatne znake, ki so skladni z izpostavljenostjo organofosfornim spojinam, kategoriji kemikalij, ki vključuje tudi živčne strupe," je po poročanju francoske tiskovne agencije objavila WHO.

Turški minister za zdravje Recep Akdag je ob tem danes sporočil, da se v Turčiji po torkovem napadu zdravi skoraj 30 poškodovanih. Dodal je, da sta dve osebi med njimi umrli. Kot je še dejal, ima Turčija dokaze, da je bil napad v provinci Idlib napad s kemičnim orožjem, a ob tem ni razkril drugih podrobnosti.