c S

Več nevladnih organizacij predlaga varuha narave

05.04.2017 13:46 Ljubljana, 05. aprila (STA) - Več nevladnih organizacij ministrstvu za okolje predlaga varuha narave, saj menijo, da obstaja potreba po neodvisnem institutu za varovanje koristi narave. Izpostavili so, da že imamo varuha človekovih pravic, ki varuje naravo skozi prizmo pravic človeka do neokrnjene narave, nimamo pa nekoga, ki bi varoval živali s pravico do njihovega okolja.

Varuha narave predlagajo v Skupnosti za trajnostni razvoj združene lovska, ribiška, planinska, kinološka, čebelarska in turistična zveza ter zveza tabornikov. Skupnost za trajnostni razvoj tako sedaj združuje preko 200.000 članov. Vse organizacije v tem združenju so danes podpisale predlog za vključitev varuha v predlog zakona o varstvu narave in pobudo predstavile na novinarski konferenci v Ljubljani.

Predsednik Ribiške zveze Slovenije Miroslav Žaberl je dejal, da želijo dogovoriti pogoje, red in pravila za gibanje v naravi, tudi v gozdu. "Zadnje čase so problem štirikolesniki in motoristi, ki divjajo po gozdu tudi ponoči. Na tak način trpi narava, divje živali. Pobuda, s katero želimo izoblikovati varuha narave, je prava pot, da najdemo nekoga, ki bo v imenu vseh v gozdu poskrbel, da bo tam mir in da se bomo vsi lahko svobodno gibali po gozdu in bili tam varni," je pojasnil Žaberl. Pobudo bodo predstavili tudi varuhinji človekovih pravic.

V Planinski zvezi Slovenije so opozorili, da so globe za vožnjo s kolesi v naravnem okolju še vedno višje od tistih za vožnjo z motornimi vozili. "Vozila na motorni pogon v naravnem okolju povzročajo večjo škodo in želimo, da javne institucije vzpostavijo ustrezen nadzor in ga tudi učinkovito izvajajo," je opozoril predsednik zveze Matej Planko. Dodal je, da ima avstrijska Tirolska ta institut že uveljavljen in da beleži dobre rezultate.

Prvi mož Lovske zveze Slovenije Lado Bradač meni, da na strani države ni nikogar, ki bi bil aktiven na tem področju. Obenem pa je Žaberl prepričan, da je sicer slovenska zakonodaja s področja varstva narave odlična, problem pa da je nadzor.

Matic Stergar z Zveze tabornikov Slovenije si želi širše koalicije, da bi skupaj prišli do pravil, kodeksa obnašanj, ki bi prinesel prost, a urejen dostop v naravo.

Da je čebela prvi indikator čistosti okolja, je spomnil Boštjan Noč, predsednik Čebelarske zveze. "Če je karkoli narobe v naravi, bodo to prve občutile čebele," je izpostavil. Zveza bo naslednji teden osnovnim šolam razdelila sadiko lipe in semena sončnic, s čimer se otroci učijo negovati naravo in pomagati opraševalcem.