c S

V centru za upravljanje prometa odslej tudi policija

05.04.2017 11:53 Domžale, 05. aprila (STA) - Minister za infrastrukturo Peter Gašperšič in generalni direktor policije Marjan Fank sta danes podpisala sporazum o sodelovanju v nacionalnem centru za upravljanje prometa. Od formalizacije že doslej dobrega sodelovanja si oba obetata izboljšanje nadzora prometa in s tem prometne varnosti, za katero se strinjata, da v zadnjem času ni zadovoljiva.

Gašperšič je izrazil zadovoljstvo nad podpisom sporazuma. Kot je ocenil, gre za pomemben korak naprej pri zagotavljanju kar najbolj uspešnega in učinkovitega delovanja nacionalnega centra za upravljanje prometa.

Center so kot notranjo organizacijsko enoto na ministrstvu za infrastrukturo ustanovili lani, njegov glavni cilj pa je koordiniranje vseh aktivnosti s področja upravljanja, vodenja in nadzora prometa. V njem sodelujejo upravljavci prometne infrastrukture, tako predstavniki Darsa kot direkcije za infrastrukturo, vanj pa želijo vključiti tudi upravljavce železniške infrastrukture.

Pomemben dejavnik sodelovanja je tudi policija, zato je podpis sporazuma pomemben korak za izboljšanje aktivnosti na področju nadzora prometa in za boljšo koordinacijo odziva v primeru izrednih razmer, je pojasnil.

Fank je dodal, da podpis sporazuma zagotovo prihaja v pravem času. Prometna varnost v tem obdobju po njegovih besedah namreč ni takšna, da bi bili lahko z njo zadovoljni. Ob tem je opozoril, da smo samo v zadnjih šestih dneh zabeležili šest smrtnih žrtev na slovenskih cestah.

Če že skušamo razumeti primere, ko gre za nesrečen splet okoliščin, pa je po njegovih besedah težko razumeti nekatera druga ravnanja udeležencev v prometu. Velik del tistih udeležencev, ki so izgubili življenje, je bilo kljub nacionalni akciji za uporabo varnostnega pasu namreč nepripetih, je opozoril Fank. Prav tako je opomnil, da nekateri cesto še vedno dojemajo kot poligon za doživljanje adrenalina in izvajanje športnih aktivnosti.

"Cesta je v prvi vrsti prometna površina in brez spoštovanja prometnih pravil in ozaveščenosti voznikov tudi z vsemi prijemi ne bomo mogli bistveno izboljšati varnosti," je dejal. Prav na ozaveščenosti bomo morali po njegovem prepričanju kot skupnost narediti več. "Čaka nas še ogromno dela in ravno ta krepitev sodelovanja bo zagotovo dodana vrednost," je prepričan.

Pozivom k izboljšanju prometne varnosti se je pridružil tudi minister. Vozniki naj ne sedejo za volan pod vplivom alkohola ali drog, držijo naj se omejitev hitrosti, vselej naj bodo privezani vsi potniki v vozilu, je med drugim navedel minister.