c S

Generalni sekretar ZN Guterres: Napad v Siriji je vojni zločin

05.04.2017 10:39 Bruselj, 05. aprila (STA) - Grozljivi torkovi dogodki žal kažejo, da se v Siriji dogajajo vojni zločini, je poudaril generalni sekretar ZN Antonio Guterres ob prihodu na bruseljsko konferenco o pomoči Siriji in regiji. Ob tem je izrazil prepričanje, da bo VS ZN, ki se bo zaradi napada danes sestal na nujni seji, ravnal v skladu s svojo odgovornostjo.

Kemični napad v Siriji po mnenju Guterresa potrjuje pomen bruseljske konference, na kateri mora mednarodna skupnost jasno izpostaviti temeljno potrebo po končanju vojne.

Zagotoviti je treba, da bo v Astani doseženo pravo premirje, da bodo politična pogajanja v Ženevi vsebinska ter da bo Siriji in sosedam zagotovljene dovolj humanitarne pomoči, je poudaril Guterres.

Sosedam Sirije, ki gostijo največ beguncev iz te države, po mnenju generalnega sekretarja ZN doslej ni bilo izkazane dovolj solidarnosti.

Večina obljubljenega denarja za Sirijo in sosednje države je bila sicer izplačana, a problem je, da to ni dovolj, je opozoril Guterres.

Na vprašanje o tem, kdo je odgovoren za domnevno kemični napad v Siriji, je generalni sekretar ZN dejal, da je potrebna zelo jasna preiskava, ki bo odpravila vse dvome.

Britanski in francoski zunanji minister, Boris Johnson in Jean-Marc Ayrault, pa sta izpostavila, da vse kaže, da je za napad odgovoren režim sirskega predsednika Bašarja al Asada.

Vsi dosedanji dokazi kažejo, da je za napad odgovoren Asadov režim ob popolnem zavedanju, da je uporabil nezakonito orožje v barbarskem napadu na lastne ljudi, je dejal Johnson ob prihodu na konferenco.

Tudi za Ayraulta ni dvoma, da je za "tragičen" napad odgovoren sirski režim. Tudi francoski minister je izpostavil, da je uporaba kemičnega orožja prepovedana in da pred tem "ne moremo zapreti oči".

Vsi izpostavljajo, da storilci morajo odgovarjati za zločin. "Želim, da krivi plačajo. Zagotovo ne vidim, kako bi lahko takšna vlada še naprej imela kakršno koli legitimnost nad sirskim narodom," je še izpostavil Johnson.