c S

Pjongjang izvedel nov raketni poskus

05.04.2017 08:29 Seul/Washington, 05. aprila (STA) - Severna Koreja je danes izvedla nov poskus balistične rakete, ki jo je izstrelila v Japonsko morje. Južnokorejsko obrambno ministrstvo je potrdilo, da je raketa letela okoli 60 kilometrov, preden je padla v morje. Do novega poskusa prihaja dan pred ameriško-kitajskim vrhom, v središču katerega bo prav severnokorejski jedrski program.

Južnokorejsko obrambno ministrstvo je ob tem obsodilo raketni poskus kot "grožnjo miru in stabilnosti celotnega sveta", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Izvedbo poskusa je potrdila tudi ameriška vojska, ki je sporočila, da je šlo za balistično raketo srednjega dometa KN-15, ki pa za ZDA ne predstavlja grožnje. Poveljstvo ameriške vojske v indijsko-azijski-tihomorski regiji je sporočilo, da je tihomorsko poveljstvo zavezano tesnemu sodelovanju z južnokorejskimi in japonskimi zaveznicami za ohranitev varnosti.

Ameriški državni sekretar Rex Tillerson je prav tako potrdil, da je Pjongjang izvedel "še en poskus balistične rakete". "ZDA so govorile dovolj o Severni Koreji. Nimamo dodatnega komentarja," se je glasil njegov odziv.

Japonski premier Shinzo Abe je raketni poskus označil za veliko provokacijo, ki jasno krši resolucije Varnostnega sveta ZN. Meni, da obstaja možnost, da bo Pjongjang izvedel dodatne provokacije.

Severnokorejska jedrski in raketni program veljata za največjo grožnjo v regiji. Ameriški predsednik Donald Trump je pred dnevi posvaril, da bodo ZDA same ukrepale proti jedrski grožnji iz Severne Koreje, če Kitajska ne bo povečala pritiska na režim v Pjongjangu. Napovedal je, da se bo o tem pogovoril tudi s kitajskim predsednikom Xi Jinpingom na njunem prvem srečanju v četrtek na Floridi.

Severna Koreja je lani nadaljevala z razvojem jedrskega programa kljub številnim resolucijam Združenih narodov, ki so to prepovedovale. Med drugim so razvili medcelinske rakete, ki pa bi lahko zadele tudi ameriško obalo.

Severna Koreja je do sedaj opravila dva jedrska poskusa in samo lani izvedla poskuse najmanj 20 balističnih raket. Varnostni svet ZN je zato uvedel sankcije proti severnokorejskemu režimu. ZDA so sicer v začetku marca v Južni Koreji začele nameščati protiraketni obrambni sistem THAAD, ki bo namenjen zaščiti pred grožnjami iz Severne Koreje.