c S

Napad v Sankt Peterburgu naj bi izvedel ruski državljan iz Kirgizistana

05.04.2017 08:23 Sankt Peterburg/Biškek, 04. aprila (STA) - Napad na podzemni železnici v Sankt Peterburgu je v ponedeljek izvedel ruski državljan iz Kirgizistana, so danes sporočile varnostne oblasti v tej državi. Glede nadaljnje preiskave so v tesnem stiku z ruskimi oblastmi, so sporočili po poročanju tujih tiskovnih agencij.

Glede na izjavo, ki jo je za francosko tiskovno agencijo AFP podal tiskovni predstavnik kirgizistankih varnostnih služb, je šlo za samomorilskega napadalca. Njegovo ime je Akbarjon Džalilov, rojen pa je bil leta 1995, je dejal Rakhat Saulajmanov.

Ruski preiskovalci so potrdili, da je napad izvedel Džalilov. Prav tako je nastavil drugo bombo, ki ni eksplodirala in so jo deaktivirali. Po navedbah preiskovalcev so DNK Džalilova našli tudi na torbi z drugo eksplozivno napravo, ki so jo odkrili na postaji Ploščad vosstanija, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kot so še sporočile kirgizistanske oblasti, je 22-letni Džalilov Uzbek, ki se je rodil v kirgizistanskem mestu Oš. Rusko državljanstvo je Džalilov dobil prek očeta avtomehanika, ko je bil najstnik.

Kirgizistan je večinsko muslimanska država v Srednji Aziji in tesna zaveznica Rusije.

Eksplozija na vlaku podzemne železnice je v ponedeljek v Sankt Peterburgu terjala 14 življenj, najmanj 49 ljudi je bilo ranjenih. Preiskovalci izhajajo iz suma terorističnega dejanja, a poudarjajo, da za zdaj preiskujejo vse možnosti.