c S

Evropski poslanci: Moramo se lotiti razlogov za migracije

05.04.2017 08:22 Strasbourg, 04. aprila (STA) - Migracijska kriza je za EU velik izziv, ki ga mora rešiti, pri tem pa bo uspešna le, če bo ukrepala proti razlogom za migracije, so se danes v razpravi v Strasbourgu strinjali evropski poslanci. So se pa razhajali glede več vprašanj, med drugim glede tega, ali naj begunci pridejo v Evropo ali ne ter tega, kdo bi oblikoval migracijsko politiko.

Španec Agustrin Diaz De Mera Garcia Consuegra, soavtor poročila, o katerem bodo evroposlanci glasovali v sredo, je dejal, da je treba v vseh skupnih politikah upoštevati skupne vrednote. "Treba je zagotoviti, da bo preseljevanje, kjer že poteka, potekalo na varen način. Zagotoviti je treba večjo zaščito beguncev na zunanjih mejah. In prevzeti odgovornost za žrtve, ki umrejo v Sredozemlju na poti v Evropo," je poudaril.

Evropski komisar za mednarodno sodelovanje in razvoj Neven Mimica je poudaril, da učinkovita dolgoročna rešitev težav v srednjem Sredozemlju ni mogoča brez stabilizacije v državah, od koder prihajajo. Cilj je prekiniti delovanje tihotapcev in pomagati migrantom, ki so se pripravljeni iz Libije vrniti domov. Dodal je, da je treba najti načine, kako odvrniti ljudi, da se podajo na tvegano pot preko puščave in morja.

Del sodelujočih v današnji razpravi se je z njim strinjal.

Poslanka Mariya Gabriel (EPP) je tako poudarila, da mora EU okrepiti politični angažma v boju proti razlogom za ilegalne migracije, okrepiti pomoč prvim državam sprejema, nujno je tudi sodelovanje z nevladnimi organizacijami. "Preveč je zlorab, preveč je nasilja, ti ljudje si zaslužijo vsaj naše razumevanje," je poudarila.

"Krize ne predstavlja število beguncev, ampak sovraštvo in zavračanje, s katerim sprejemamo begunce," je bil do odziva v EU kritičen Enrique Guerrero Salom (S&D). "Priseljenci in migracije niso nevarnost, nevarnost je, če se problema lotimo narobe in gradimo zidove," je dodal.

Lojze Peterle (EPP) je izpostavil, da se EU sooča s tremi vrstami težav: v državah izvora, tranzita in v ciljnih državah. Opozoril je tudi na kulturni vidik migracij ter integracije beguncev, kar je v Evropi po njegovem trenutno podcenjeno.

Ivo Vajgl (Alde) je podprl ambiciozen in investicijski načrt za države, od koder je največ migrantov. Po njegovem mora EU nadaljevati sodelovanje s Turčijo, podpirati pa tudi vse države na poti begunskih tokov in zagotoviti, da bodo begunci na svoji poti obravnavani v skladu s človekovimi pravicami.

Nekateri poslanci, predvsem iz vrst evropske levice (GUE/NGL), so medtem menili, da se EU pri reševanju migrantske krize ne bi smela povezati ne z Libijo ne s Turčijo, temveč so potrebne legalne poti za begunce, nujno je tudi sodelovanje z ZN.

Več poslancev, večinoma socialdemokratov (S&D), je izpostavljalo pomen solidarnosti, varnih poti za begunce.

Za Evropo, ki bo do beguncev odprta in prijazna, so se zavzemali tudi številni poslanci Zelenih.

Evroskeptiki iz skupin, kot so Evropa svobode in neposredne demokracije (EFDD) in Skupina Evrope narodov in svobode (ENF), so po drugi strani odločno nasprotovali prihodu dodatnih beguncev v Evropo ter med drugim opozarjali, da so v begunskem toku tudi skrajneži.

"Če ne želite, da begunci pridejo po ilegalnih poteh, potem jim ne ponujajte zakonitih poti. Pomagajte jim tam, kjer so," je pozval Marcus Pretzell (ENF) ter dodal, da je takšna rešitev tudi cenejša.

James Carver (EFDD) je menil, da imajo nacionalne države pravico oblikovanja migrantske politike in da to ni stvar EU.