c S

Nekdanjo argentinsko predsednico doletela nova obtožba

05.04.2017 08:21 Buenos Aires, 04. aprila (STA) - Argentinski sodnik je danes najavil novo obtožbo proti nekdanji argentinski predsednici Christini Kirchner zaradi domnevnega pranja denarja pri upravljanju nepremičnin. Kirchnerjeva je že obtožena slabega gospodarjenja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Sodnik Claudio Bonadio je proti 64-letni Kirchnerjevi, ki je državo vodila med letoma 2007 in 2015, vložil novo obtožnico, zaradi "nezakonitega združenja in pranja denarja" v povezavi z upravljanjem nepremičnin, so zapisali v izjavi za medije.

Obtožili so tudi njenega sina Maxima in hči Florencio, skupaj s poslovnežema Christobalom Lopezom in Lazarom Baezom.

Vsem petim so prepovedali zapustiti državo, Kirchnerjevi pa so zamrznili premoženje v vrednosti osmih milijonov ameriških dolarjev (7,5 milijona evrov).

Lopez, ki si lasti igralnico in medijsko podjetje Indalo, je bil blizu Kirchnerjevi in njenemu pokojnemu možu Nestorju, ki je bil predsednik Argentine med letoma 2003 in 2007.

Baez, ki je prav tako blizu njeni družini, prihaja s področja gradbeništva in je dobil več vladnih gradbenih projektov v Patagoniji v času vlade Kirchnerjevih.

Nekdanja argentinska predsednica je obtožena še korupcije, ker je njena administracija javne razpise priredila v prid Baezu. Kirchnerjeva je doslej vse obtožbe na svoj račun zanikala in vztrajala, da so politično motivirane.