c S

V primeru Certe Holding sodišče pritrdilo malim delničarjem

05.04.2017 08:18 Nova Gorica/Cerkno, 04. aprila (STA) - V tožbi malih delničarjev cerkljanske družbe Certe Holding za ničnost sklepov skupščine, izvedene 1. septembra lani, je sodišče pritrdilo malim delničarjem. Med ostalimi je po sklepu sodnice Nataše Vižintin Komel ničen tudi sklep o imenovanju nadzornega sveta, slednji ni mogel veljavno imenovati Boruta Piriha za zakonitega zastopnika družbe.

Kot je za STA pojasnil zagovornik malih delničarjev Mitja Podpečan, so nični tudi sklepi o razrešnici upravi in nadzornemu svetu družbe Certa Holding za poslovno leto 2015, o imenovanju KPMG Slovenija za revidiranje računovodskih izkazov cerkljanske družbe ter sklepe o imenovanju Marjana Simoniča, Silvija Štremflja in Ernesta Podobnika za člane nadzornega sveta za mandatno obdobje od 4.julija 2016 do 3.julija 2020.

Tožbo so že na dan skupščine napovedali pravniki, ki so v imenu Pobude za Cerkljansko zastopali male delničarje, katerim so 1. septembra lani onemogočili sodelovanje na skupščini.

Na dveh narokih glavne obravnave naj bi zaslišali tudi priče, ki sta jih predlagali obe strani. Vendar se je sodnica Okrožnega sodišča v Novi Gorici odločila, da ima dovolj pisnih dokazov, da so dejstva razjasnjena in bo odločila na osnovi le-teh.

Podpečan je bil mnenja, da bodo sklepi razglašeni kot nični, to pa pomeni, da nikoli niso pridobili pravnega učinka in da Certa sedaj posluje z organi, ki to niso.

Zagovornik tožene stranke, odvetnik Bojan Pečenko pa je po zadnjem naroku pojasnil, da je bila skupščina Certe Holding preložena iz tehničnih razlogov, ki so bili pojasnjeni. Po njegovem mnenju pa je teza tožnikov v tem, da te preložitve v Sloveniji nimamo in je zato potrebno spoštovati naslednji 30-dnevni rok.

Pečenko je že tedaj napovedal, da bo sodna bitka še dolga, saj se bo stran, ki bo izgubila, zagotovo pritožila na Višje sodišče.