c S

Ukrajincem ni uspelo s pritožbo na imenovanje stečajnega upravitelja Agroinda

05.04.2017 08:11 Ljubljana/Vipava, 04. aprila (STA) - Višje sodišče v Ljubljani je ta teden zavrnilo pritožbo nekdanje uprave in nekdanjih ukrajinskih lastnikov na sklep novogoriškega okrožnega sodišča o imenovanju Andreja Predana za stečajnega upravitelja Agroinda. Sodišče je Agroind v začetku januarja že tretjič poslalo v stečaj, ta pa je pravnomočen od začetka februarja.

Okrožno sodišče v Novi Gorici je sicer prvi sklep o stečaju vipavske družbe na predlog zaposlenih sprejelo že 24. maja lani, po uspešni pritožbi ukrajinskih lastnikov na višje sodišče v Ljubljani pa vnovič 9. avgusta. Tudi na ta sklep o stečaju so se lastniki Agroinda pritožili in dva meseca pozneje ga je ljubljansko višje sodišče razveljavilo ter zadevo vrnilo v odločanje sodišču v Novi Gorici.

Še tretjič je sodišče Agroind v stečaj poslalo 4. januarja, vodstvo družbe pa mu za razliko od prvih dveh primerov januarja ni nasprotovalo, ker je družba insolventna.

So se pa zdaj že nekdanja uprava in ukrajinski lastniki pritožili na imenovanje stečajnega upravitelja, in to z argumentom, da je Predan, ki ga je sodišče za upravitelja imenovalo že v prvih dveh poskusih, takrat zagrešil več nepravilnosti in kršitev zakonodaje. Prav tako je sodišču očitalo, da je v nasprotju s stečajno zakonodajo Predana večkrat imenovalo za upravitelja.

Sodišče je te argumente označilo kot neutemeljene in pritožbo zavrnilo, je razvidno iz objave na spletnih straneh Ajpesa.

Predanovo imenovanje je tako pravnomočno, stečaj Agroinda pa je pravnomočen že od začetka februarja. Stečajni upravitelj sicer že od februarja opravlja vse naloge, povezane s stečajem družbe.

Jamstveni in preživninski sklad je sodeč po nedavnem poročanju Primorskih novic delavcem Agroinda že nakazal zakonsko določeni znesek iz naslova plač, odpravnin in neizkoriščenega dopusta.

Agroind pa je velik dolžnik tudi do kmetov, ki so s surovino zalagali vipavsko vinsko klet. Tisti, ki so lansko letino grozdja oddali v vipavsko klet, bodo plačilo dobili na podlagi prodaje vina letnika 2016. Plačilo letnika 2014 bo Kmetijska zadruga Vipava vpisala v stečajno maso, plačilo letnika 2015 pa bo reševala s prodajo nepremičnin, ki jih je dobila od Agroinda.