c S

Brankica Petković slovenska kandidatka za predstavnico Ovseja za svobodo medijev

05.04.2017 08:08 Ljubljana, 04. aprila (STA) - Vlada je v ponovljenem postopku predlagala Brankico Petković za kandidatko za mesto predstavnice Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) za svobodo medijev. Ministrstvo za zunanje zadeve bo izpeljalo potreben postopek za najavo njene kandidature, so danes sporočili iz urada vlade za komuniciranje (Ukom).

Brankica Petković je ugledna raziskovalka in zagovornica svobode in pluralizma medijev, ki je od leta 2001 zaposlena pri Mirovnem inštitutu. Ima številne mednarodne izkušnje; med drugim je bila večkrat članica mednarodnih ekspertnih in raziskovalnih skupin, npr. evropske raziskovalne skupine za izdelavo metodologije spremljanja medijskega pluralizma (2008/2009), analizo neodvisnosti regulatorjev medijev (2011 in 2015), ugotavljanje položaja žensk v medijski industriji (2013). Za svoje delo je leta 2005 prejela nagrado dr. Erharda Buseka in regionalne organizacije za svobodo medijev SEEMO (podružnice Mednarodnega inštituta za tisk) za prispevek k razumevanju in strpnosti na področju medijev v Jugovzhodni Evropi.

Položaj predstavnika Ovseja za svobodo medijev je ena od osrednjih institucij Ovseja. Dejavnosti predstavnika Ovseja za svobodo medijev obsegajo opazovanje položaja medijev v sodelujočih državah Ovseja in spoštovanja zavez Ovseja na področju svobode izražanja in svobode medijev. To vključuje prizadevanja za zagotovitev varnosti novinarjev, razvoj medijskega pluralizma, spodbujanje dekriminalizacije obrekovanja, boj proti sovražnemu govoru, nudenje strokovnih mnenj glede regulacije medijev in zakonodaje ter spodbujanje svobode interneta. Predstavnik Ovseja za svobodo medijev organizira konference in druge dogodke na temo aktualnih vprašanj medijske svobode, na katerih sodelujejo novinarji, predstavniki civilne družbe in vlad ter akademiki.

Novi predstavnik Ovseja za svobodo medijev bo nadomestil Dunjo Mijatović. V prvem izbirnem postopku sodelujočim državam ni uspelo doseči soglasja glede kandidata, zato je bil postopek ponovljen in se v podaljšanjem roku izteče 7. aprila.