c S

Evropski parlament o svojih pogojih v pogajanjih o brexitu

05.04.2017 08:53 Strasbourg, 05. aprila (STA) - Evropski parlament bo po začetku postopka brexita danes na zasedanju v Strasbourgu določil svoje pogoje v pogajanjih med EU in Veliko Britanijo.

Ključna stališča in cilje pogajanj bo Evropski parlament opredelil v resoluciji, ki jo podpirajo štiri velike politične skupine - Evropska ljudska stranka (EPP), socialisti in demokrati (S&D), liberalci (Alde) in Zeleni.

Predlog resolucije posebej poudarja nujnost pravične, vzajemne in nediskriminatorne obravnave tako državljanov 27 preostalih članic unije, ki živijo v Veliki Britaniji, kot tudi britanskih državljanov v EU. Velika Britanija bo do izstopa ostala polnopravna članica in v tem času uživala vse pravice ter spoštovala vse obveznosti iz evropskih pogodb, kar vključuje finančne zaveze iz trenutnega večletnega proračuna EU, tudi tiste po izstopu, piše v njej.

Resolucija še dodaja, da se pogajalski strani lahko začneta pogovarjati tudi o morebitnih prehodnih dogovorih glede dejanskega izvajanja prihodnje ureditve odnosov EU-Velika Britanija, a šele, ko bosta dosegli napredek pri oblikovanju končnega sporazuma.

Evropski poslanci bodo popoldne razpravljali tudi o sovražnem govoru, populizmu in lažnih novicah na družbenih omrežjih. Namen razprave bo iskanje rešitev, kako naj se unija bolje odzove na te pojave, da bi preprečili motnje v demokratičnem procesu, še posebej ob volitvah.

Popoldne je na dnevnem redu tudi razprava o ukinitvi vizumov za državljane Ukrajine, o čemer bodo evropski poslanci glasovali v četrtek.