c S

Barnier glede Gibraltarja sporoča Britancem, naj ostanejo mirni

04.04.2017 15:28 Luxembourg, 04. aprila (STA) - Glavni evropski pogajalec za brexit Michel Barnier je danes Veliki Britaniji položil na srce, naj ostanejo mirni v sporu, ki je izbruhnil glede usode Gibraltarja, britanskega ozemlja na jugu Iberskega polotoka, po brexitu.

Velika Britanija se je zelo jezno odzvala na bruseljski osnutek smernic za pogajanja o brexitu, v katerem med drugim piše, da po izstopu Združenega kraljestva iz EU noben sporazum med unijo in Veliko Britanijo ne bo mogel veljati za Gibraltar brez dogovora med Španijo in Veliko Britanijo.

"Ostanite mirni in se pogajajte," je Barnier odgovoril novinarjem na vprašanje, kako bi pomiril London glede tega vprašanja.

Na vprašanje, ali meni, da bo Gibraltar ostal pod britansko suverenostjo, je evropski pogajalec odgovoril: "S pravnega vidika bo Gibraltar izstopil iz EU istočasno kot Združeno kraljestvo, to lahko povem."

Ob tem je poudaril, da je enotnost sedemindvajseterice ključna za uspeh pogajanj o brexitu, ki se bodo po pričakovanjih začela konec maja in bodo trajala predvidoma dve leti.

Britanska premierka Theresa May je minuli teden tudi uradno sprožila postopek izstopa Velike Britanije iz EU.

London in Madrid sta v sporu zaradi koščka skalnatega ozemlja na skrajnem južnem delu Iberskega polotoka, kjer živi okoli 32.000 ljudi, že 300 let. Britanci so Gibraltar zasedli leta 1704, Španci pa ga želijo nazaj. Španija sicer predlaga, da bi Gibraltar po brexitu ostal del EU v zameno za deljeno suverenost nad ozemljem z Veliko Britanijo.