c S

EU: Turčija se mora držati svojega dela dogovora o beguncih

04.04.2017 14:59 Sofija, 04. aprila (STA) - Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk je danes v Sofiji pozval Turčijo, naj se drži dogovora o beguncih. "Zaposleni smo s celovitim izvajanjem dogovora med EU in Turčijo. EU spoštuje svoje obveze, prav tako pričakujemo, da bo Turčija spoštovala svoj del dogovora," je po srečanju z bolgarskim predsednikom Rumenom Radevom dejal Tusk.

Predsednik Evropskega sveta je ob tem tudi pohvalil, kako Bolgarija varuje zunanje meje Evropske unije, tudi tisti del, ki meji na Turčijo, so sporočili iz Evropskega sveta.

"Bolgarija je verjetno najboljši primer, kako se varuje naše meje," je poudaril Tusk. Ob tem je posvaril, da bo potrebno biti še nekaj časa pazljiv na zunanjih mejah EU. Dodal je, da se zaveda, da je poostren nadzor velik finančni zalogaj za Bolgarijo, zato bo EU še naprej zagotavljala finančno pomoč in na mejo nameščala člane Evropske agencije za mejno in obalno stražo (Frontex). V Bolgariji jih trenutno deluje približno 100.

"Varnost evropskih državljanov se začne z varnostjo bolgarske meje," je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dejal Radev.

EU je za varovanje bolgarske meje v zadnjih dveh letih in pol namenila približno 160 milijonov evrov.