c S

Dijsselbloem trdi, da ni želel z izjavami o žganju in ženskah nikogar užaliti

04.04.2017 14:28 Bruselj, 04. aprila (STA) - Šef evroskupine Jeroen Dijsselbloem, ki se je pred nekaj tedni znašel pod točo kritik zaradi očitkov jugu o trošenju denarja za žganje in ženske, je danes v pismu Evropskemu parlamentu zatrdil, da ni želel nikogar užaliti. Izpostavil je tudi, da so bile njegove besede tolmačene napačno.

"Med evrsko krizo so bile države na severu območja evra solidarne z državami v krizi. Kot socialni demokrat pripisujem izjemen pomen solidarnosti. Vendar so tudi obveznosti. Ne morem zapraviti vsega denarja za pijačo in ženske ter nato prositi za pomoč," je dejal Dijsselbloem marca v pogovoru za nemški časnik Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

Odzivi so bili burni. Portugalska levosredinska vlada in vodja politične skupine evropskih socialdemokratov (S&D) v Evropskem parlamentu Gianni Pittella sta Dijsselbloema pozvala k odstopu. Kritični so bili tudi v desnosredinski Evropski ljudski stranki (EPP) in v Evropski komisiji. V Evropskem parlamentu so pozvali k pojasnilom.

Dijsselbloem je danes evropskim poslancem poslal pisni odgovor, v katerem je poudaril, da so bile njegove besede napačno povezane z razmerami v državah juga Evrope v času krize. "Tega nisem rekel. In tega nikakor nisem nameraval," je zapisal šef evroskupine v pismu in obžaloval napačno povezavo.

"Kriza je prizadela družbe po celotnem območju evra, socialni strošek je bil velik in solidarnost je bila zelo upravičena," je poudaril Dijsselbloem v pismu.

"Žal je način, na katerega sem se izrazil, nekatere užalil. Izbira besed je bila seveda osebna in tudi način, na katerega so bile te besede povzete, je takšen. V prihodnje bom še bolj previden, saj žaliti ljudi nikdar ni moj namen," je izpostavil.

Dijsselbloem je bil sicer danes spet tarča kritik iz vrst evropske levice, ker se ne bo udeležil razprave o drugem pregledu izvajanja tretjega programa pomoči Grčiji, predvidene ob 15. uri. Politična skupina združene levice v Evropskem parlamentu meni, da je to "nedemokratično" in verjetno posledica izogibanja javnosti zaradi intervjuja za FAZ.

Dijsselbloema so sicer nekateri pozivali k odstopu že po nizozemskih volitvah, na katerih je bila njegova laburistična stranka največja poraženka. V območju evra so doslej vztrajali, da dokler Dijsselbloem opravlja vlogo finančnega ministra, ostaja šef evroskupine. Njegov mandat se izteče januarja prihodnje leto.

V primeru vrzeli med koncem njegovega nacionalnega in evropskega mandata pravila niso jasna. V tem primeru naj bi o njegovi usodi odločila evroskupina. Viri pri EU so nedavno dejali, da mora v skladu s pravili "kandidat" za šefa evroskupine biti finančni minister članice območja evra, kar pa ne vpliva na Dijsselbloemov položaj.