c S

Napad v Sankt Peterburgu zahteval najmanj 14 žrtev

04.04.2017 13:22 Sankt Peterburg, 04. aprila (STA) - Število smrtnih žrtev ponedeljkove eksplozije na podzemni železnici v Sankt Peterburgu se je povzpelo na 14, je danes sporočila ruska zdravstvena ministrica Veronika Škvorcova.

Enajst ljudi je umrlo na kraju napada, še trije pa so kasneje podlegli poškodbam. V bolnišnicah je sicer še 49 ljudi, ki so bili ranjeni v eksploziji bombe na vlaku podzemne železnice v ponedeljek popoldne, poroča ruska tiskovna agencija Tass.

Preiskovalci so napad že označili za terorističnega, vendar pa policija ne izključuje tudi drugih motivov. Na eni od postaj so sicer našli še eno eksplozivno napravo, ki so jo uspešno deaktivirali. Odgovornosti za napad zaenkrat še ni prevzel nihče.

Kirgizistanske oblasti so sicer danes sporočile, da naj bi po dosedanjih ugotovitvah napad izvedel ruski državljan iz Kirgizistana, Akbarjon Džalilov. Šlo naj bi za samomorilski napad, te domneve pa so medtem potrdile tudi ruske oblasti, poroča Tass.

Preiskovalci so sporočili, da bi "eksplozivno napravo lahko sprožil moški, katerega posmrtne ostanke so odkrili v tretjem vagonu".

Kot je za Tass povedala tiskovna predstavnica ruskega preiskovalnega odbora Svetlana Petrenko, so ugotovili tudi njegovo identiteto, ki pa je za zdaj v interesu preiskave ne bodo razkrili.

Guverner Sankt Peterburga Georgij Polavčenko je medtem sporočil, da so identificirali vse žrtve napada. Med njimi so bili tudi trije državljani Belorusije, Uzbekistana in Tadžikistana, je povedal, kot poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V mestu sicer še vedno vlada preplah zaradi nevarnosti novega napada. Preventivno so danes zaprli najmanj dve postaji podzemne železnice, potem ko so dobili anonimno opozorilo pred novim napadom, je poročala agencija Ria Novosti.