c S

Steinmeier v Evropskem parlamentu pozval k uporu populistom in k skupnemu prizadevanju za Evropo

04.04.2017 13:15 Strasbourg, 04. aprila (STA) - Novi nemški predsednik Frank-Walter Steinmeier je danes v nagovoru Evropskemu parlamentu v Strasbourgu predstavil prednosti in šibke točke Evropske unije, ki je po njegovem zahteven in dogovoren projekt. Evropske poslance je pozval, naj se uprejo populistom, bil pa je tudi kritičen do odločitve Britancev za izstop iz EU.

V svojem prvem govoru v tujini je Steinmeier izpostavil, da dragocene dediščine, ki so nam jo zapustili očetje in matere Evrope, ne bi smeli prepustiti nasprotnikom Evrope, temveč bi jo morali ohraniti in negovati. "To je naša skupna evropska naloga."

"Evropa ni bila nikoli mala malica, vedno je bila zahteven projekt," je dejal in dodal, da se je zanjo vredno potruditi.

"Neodgovorno je reči, da lahko v tem svetu lahko država pride do besede ali uresniči svoje interese povsem sama brez EU, je poudaril Steinmeier in bil pri tem kritičen do odločitve za brexit.

Neodgovorno je po njegovem tudi razlagati ljudem, da se lahko nevarnosti, kot so terorizem in podnebne spremembe, ubranimo z gradnjo zidov in postavljanjem zapornic.

Populistom je ob tem očital, da imajo za vsa vprašanja preproste odgovore. "Populisti svet barvajo črno-belo in iz strahu kujejo politični kapital," je dejal. Dodal je, da bi se morali zagovorniki demokracije odločno zoperstaviti tistim, ki demokratične institucije označujejo za potrato časa in ne razlikujejo več med dejstvi in lažmi.

Kritičen je bil tudi do besed ameriškega kolega Donalda Trumpa, da je Evropska unija zgolj sredstvo za uresničevanje interesov Nemčije. "To je najmanj nesporazum," je dejal.

"Moči Evrope ni mogoče ustvariti le pod vodstvom posamezne države temveč z odgovornostjo vseh," je izpostavil. Po njegovih besedah ima Nemčija kot največja članica z največjim številom prebivalcev seveda posebno odgovornost. "Poznamo svoje možnosti in tudi svoje meje". A v sporih glede rešitev težav imajo lahko prav tudi drugi v Evropi.

"Vemo, za kaj se moramo zahvaliti Evropi," je poudaril pred evropskimi poslanci iz vseh 28 držav članic. Združena Evropa je po njegovih besedah edini pravi odgovor na našo zgodovino in geografijo, Nemci pa želijo EU držati skupaj, hočejo zgraditi Evropo skupaj s svojimi partnerji, ki bodo imeli enake pravice in dolžnosti.

"Kriza nam daje priložnost, da Evropo vidimo tako, kot je," nas pa tudi sili, da najdemo rešitve, je ocenil nemški predsednik. Če hočemo skupaj naprej, ne bomo povsem upoštevali interesov nikogar. Odločiti se moramo, kako in koliko odgovornosti bo nosil vsak.

Bil je tudi kritičen, da v EU manjka poguma in pripravljenosti na evropske rešitve. "V Evropi se prepiramo. A če to počnemo, počnimo to konstruktivno in imejmo pred očmi vrednote. To je bistvo Evrope." Če hočemo biti svetilnik za pravno državo in človekove pravice, ne smemo omajati teh temeljev, je opozoril. "Zato ne smemo molčati, če denimo univerzi na Madžarskem vzamejo zrak za dihanje."