c S

V Bruslju konferenca o prihodnosti Sirije in regije

04.04.2017 08:04 Bruselj, 04. aprila (STA) - V Bruslju se bo danes začela dvodnevna konferenca o prihodnosti Sirije in regije, ki se je bo udeležilo več kot sedemdeset držav in organizacij. Namen konference je pregledati uresničevanje obljubljene pomoči Siriji in regiji ter napovedati dodatne prispevke, izraziti podporo prizadevanjem za politično rešitev ter razpravljati o obdobju po vojni.

Konferenca se bo začela danes z dvema tematskima razpravama o humanitarnih razmerah in vplivu sirske krize na regijo. Osrednji del konference pa bo v sredo, ko bo okoli 70 držav in organizacij razpravljalo o humanitarni pomoči Siriji in regiji, podpori pogajanjem o politični tranziciji, ki potekajo v Ženevi pod okriljem ZN, in obdobju po koncu vojne.

V odzivu na kritike, kakšna je sploh dodana vrednost bruseljske konference, glede na to, da se o politični tranziciji pogajajo v Ženevi, o vojaškem vidiku konflikta pa v Astani, v Bruslju odgovarjajo, da je humanitarni vidik izjemno pomemben. Evropski diplomati ob tem izpostavljajo, da bo to največja mednarodna konferenca o Siriji v tem letu.

Na konferenci v Londonu februarja lani se je mednarodna skupnost zavezala k 11 milijardam dolarjev pomoči Siriji in sosednjim državam do leta 2020. Evropski diplomati poudarjajo, da so cilji za zdaj pretežno doseženi, a da je vendarle namen bruseljske konference pomoč še okrepiti. EU bo v sredo predvidoma potrdila predviden prispevek 1,1 milijarde evrov v tem letu.

Slovenija je na londonski konferenci najavila 200.000 evrov pomoči v obdobju 2016-2019. Na bruseljski konferenci, kjer jo bo zastopala državna sekretarka Darja Bavdaž Kuret, pa bo po neuradnih informacijah najavila dodatno donacijo, in sicer naj bi sporočila, da bo njen skupen prispevek v pomoč Siriji in regiji 280.000 evrov do leta 2019.