c S

Rusko tožilstvo potrdilo, da je bila eksplozija v Sankt Peterburgu teroristični napad

04.04.2017 08:03 Sankt Peterburg, 03. aprila (STA) - Rusko tožilstvo je potrdilo, da je bila današnja eksplozija na vlaku podzemne železnice v Sankt Peterburgu, ki je po zadnjih podatkih zahtevala 11 življenj, teroristični napad. Po podatkih ruskega ministrstva za zdravje so v bolnišnicah sprejeli 47 ljudi. Eden od ruskih medijev je medtem objavil fotografijo domnevnega napadalca.

"Naredili bomo vse, kar je v naši moči, da počistimo dejavnike, ki so omogočili teroristični napad, in da preprečimo takšne primere v prihodnje," je izjavil predstavnik ruskega generalnega tožilstva.

Ruski spletni medij Fontanka je medtem objavil fotografijo moškega srednjih let z brado, ki naj bi ga po navedbah medija policija iskala v povezavi z napadom. Medij trdi še, da je ta moški, ki je nosil črno kapo, 20 minut pred eksplozijo vstopil na postajo Petrogradska. Po navedbah ruske tiskovne agencije Interfax naj bi fotografijo posnele varnostne kamere.

Kot poročajo ruski mediji je eksplozivno napravo razneslo na vlaku med postajama Tehnologičeski institut in Senaja ploščad ob 14.40 po lokalnem času. Po poročanju ruske tiskovne agencije Ria je šlo za doma narejeno eksplozivno napravo, napolnjeno s šrapneli.

Interfax poroča, da so na postaji Ploščad vosstanija našli neeksplodirano bombo, ki so jo varno deaktivirali. Skrita je bila v gasilni aparat.

Po poročanju Interfaxa oblasti iščejo dva osumljenca - enega, ki je bombo podtaknil pod sedež v vlaku podzemne železnice in je eksplodirala, ter drugega, ki je eksplozivno napravo skril v gasilni aparat.

Ruske televizije so objavile posnetke, na katerih je videti poškodovan vagon podzemne železnice in več trupel, ki so ležala okoli. Postaja je bila polna dima in slišati je bilo krike. Potnike so z dveh postaj podzemne železnice, Tehnologičeski institut in Senaja ploščad, evakuirali tudi s pomočjo helikopterjev.

Po poročanju ruske tiskovne agencije Tass so zaprli vse postaje podzemne železnice v mestu in okrepili varnost na letališču Pulkovo. Okrepili so tudi varnost na podzemni železnici v Moskvi.

Mestne oblasti Sankt Peterburga so medtem od torka razglasile tridnevno žalovanje.

S slovenskega zunanjega ministrstva so za STA sporočili, da po prvih informacijah med žrtvami eksplozije ni bilo slovenskih državljanov.

Sanktpeterburška podzemna železnica je po podatkih BBC 19. najprometnejša na svetu z dvema milijonoma potnikov na dan. Doslej še ni bila tarča napada.

Ruske varnostne službe so v preteklosti po lastnih navedbah preprečile teroristične napade na moskovski sistem javnega prometa, ki naj bi jih načrtovali skrajneži. Nekatere med njimi naj bi izurila džihadistična Islamska država.

Leta 2010 je bilo v dvojnem samomorilskem napadu na moskovski metro ubitih 38 ljudi. Leto pred tem je v eksploziji bombe na hitrem vlaku med Moskvo in Sankt Peterburgom umrlo 27 ljudi. Odgovornost za oba napada so prevzele islamistične skupine.