c S

Brglez na avstrijskem Koroškem o novi koroški deželni ustavi

04.04.2017 08:03 Celovec, 03. aprila (STA) - Predsednik državnega zbora Milan Brglez se je danes v okviru dvodnevnega obiska v Avstriji srečal s koroškim deželnim glavarjem Petrom Kaiserjem in predsednikom deželnega zbora avstrijske Koroške Reinhartom Rohrom, s katerima je govoril o novi deželni ustavi. Srečal se je tudi s predstavniki slovenske skupnosti na avstrijskem Koroškem.

Na srečanju s Kaiserjem in Rohrom je bilo v ospredju čezmejno sodelovanje, med drugim so govorili o sodelovanju skupnega odbora Slovenija-Koroška in morebitnih temah, ki jih bodo obravnavali na odboru. Spregovorili pa so tudi o begunski tematiki.

Brglez je na srečanju s političnim vrhom avstrijske Koroške poudaril pomen sožitja med slovensko narodno skupnostjo in preostalim prebivalstvom. "Sožitje, ki se je izoblikovalo med slovensko narodno skupnostjo na Koroškem in večinskim narodom, je treba ohraniti in ga je treba nekako ohraniti tudi v spremenjeni ustavi," je dejal za STA.

Brglez se je nato srečal s predstavniki krovnih organizacij avtohtone slovenske narodne skupnosti, predsednikom Skupnosti Koroških Slovencev in Slovenk Bernardom Sadovnikom, predsednikom Zveze slovenskih organizacij Marijanom Sturmom, članom Narodnega sveta koroških Slovencev Rudijem Voukom in predsednikom Enotne liste Gabrielom Hribarjem.

Tudi na srečanju s predstavniki slovenske narodne skupnosti so govorili o sodelovanju in spremenjeni deležni koroški ustavi, kjer se je zataknilo pri omembi slovenske narodne skupnosti in slovenščine kot deželnega jezika avstrijske Koroške.

"Predvsem je važno, da se upošteva to, kar želi narodna skupnost na Koroškem in pomembno je, da bodo pravi čas vključeni v oblikovanje teh kompromisnih predlogov in ne tako, kot je bilo na samem začetku," je povedal Brglez.

Koalicija na avstrijskem Koroškem se še vedno usklajuje glede deželne ustave, narodna skupnost pa je dobila neformalno obljubo, da jih bodo pravočasno vključili, je pojasnil Brglez. "V vsaki deželi obstajajo različni politični interesi in ti, ki so bili izraženi danes, gredo vsekakor v prid Slovencev na Koroškem," je optimistično dodal.

Krovne organizacije koroških Slovencev se strinjajo, da se odlomek deželne ustave o nemščini kot deželnem jeziku dopolni v tem smislu, da sta na dvojezičnem ozemlju avstrijske Koroške deželna jezika nemščina in slovenščina. Končna različica predloga nove deželne ustave bo po napovedih pripravljena do velike noči, deželni zbor pa ga bo obravnaval junija.

Predstavniki krovnih organizacij so med perečimi vprašanji sicer posebej izpostavili delež finančnih sredstev, ki ga Avstrija namenja narodni skupnosti, in problematiko čezmejnih projektov, ki ne zagotavljajo ustrezne zastopanosti in vključenosti narodne skupnosti. Predvsem pri slednjih bi si želeli večje podpore tudi s strani matične države.

Sicer pa se je Brglez s predstavniki slovenske narodne skupnosti nekaj malega pogovarjal tudi o Avstrijski državni pogodbi. Za STA je dejal, da je "Slovenija de facto in de jure naslednica Avstrijske državne pogodbe" in da je to že večkrat povedal. Dodal pa je, da je notifikacija nasledstva ADP "samostojen inštrument in je v marsičem bolj nepredvidljiv kot dejstvo, ki sem ga ravno povedal".

Predsednik DZ je popoldne v Celovcu obiskal Dvojezično ljudsko šolo Mohorjeve družbe, knjigarno Mohorjeve družbe, Mladinski dom, Dvojezični dvoskupinski vrtec Sonce ter Slovensko študijsko knjižnico. Na Zvezni gimnaziji za Slovence ter Dvojezični zvezni trgovski akademiji se je srečal na pogovoru z dijaki in vodstvom šole.

V Globasnici pa se je srečal z županom Bernardom Sadovnikom in županom občine Železna Kapla Francem-Jožefom Smrtnikom ter obiskal podjetje Rutar harmonika.

Brglez bo obisk sklenil v torek na avstrijskem Štajerskem, kjer se bo sešel s predsednico tamkajšnjega deželnega zbora Bettino Vollath in predstavniki slovenske manjšine v tej zvezni deželi.