c S

Erdogan Turke v Evropi pozval k odgovoru "vnukom nacizma"

04.04.2017 07:55 Istanbul, 03. aprila (STA) - Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je danes - manj kot dva tedna pred referendumom o spremembah turške ustave - Turke v Evropi pozval, naj z "da" na referendumu dajo ustrezen odgovor "vnukom nacizma" v Evropi.

"Dajte vnukom nacizma, ki uporabljajo fašistično represijo, z "da" v volilnih skrinjicah primeren odgovor," je na zborovanju v mestu Rize ob Črnem morju dejal Erdogan. Izrazil je upanje, da bodo zaradi visoke volilne udeležbe volilne skrinjice tudi v Evropi "popokale po šivih," poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Vodja največje turške opozicijske stranke Republikanska ljudska stranka (CHP) Kemal Kilicdaroglu je medtem danes predreferendumsko kampanjo označil za "nepravično". Poudaril je, da si ljudje izvajalcem anket ne upajo povedati, da bodo glasovali proti ustavnim spremembam.

Na referendumu 16. aprila bodo Turki sicer odločali, ali bi sedanji parlamentarni sistem zamenjali s predsedniškim, v katerem bi turški predsednik na račun parlamenta dobil veliko dodatnih pooblastil.

Kilicdaroglu je zatrdil tudi, da je šlo pri poskusu državnega udara julija lani v Turčiji za "nadzorovani poskus", za katerega so vedele tudi turške oblasti. "Dejali so, da je bil razkrit že pred izvedbo, kar pomeni, da so za udar vedeli vnaprej," je vodja CHP dejal o srečanju s predstavniki oblasti po poskusu udara.

Oblasti v Ankari so sicer odgovornost pripisale v ZDA živečemu kleriku Fethullahu Gülenu, ki vpletenost zanika.

Turški notranji minister Süleyman Soylu je danes sporočil, da so po spodletelem državnem udaru prijeli že 113.000 ljudi. Od tega jih je 47.155 v preiskovalnem priporu, med njimi tudi 2575 sodnikov in tožilcev ter 168 generalov, poročanje turške tiskovne agencije Anadolu povzema dpa.