c S

Leben in Damijan zastavila operativne korake za sodelovanje pri drugem tiru

04.04.2017 07:52 Ljubljana, 03. aprila (STA) - Državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo Jure Leben in član Sveta za civilni nazor projekta Drugi tir Jože P. Damijan sta na današnjem sestanku v Ljubljani po besedah sekretarja zastavila operativne korake glede sodelovanja pri projektu drugi tir. Strokovnjaki z obeh strani se bodo sestali še ta teden.

Leben je po srečanju z Damijanom pojasnil, da sta se dobila na operativnem sestanku in da se projekt drugi tir nadaljuje.

"Kot smo se dogovorili na vrhu koalicije, smo se danes začeli pogovarjati tudi s civilno iniciativo za nadzor projekta. Z veseljem lahko rečem, da smo zastavili operativne korake, kako bomo skupaj sodelovali, da bomo lahko sam projekt v nadaljevanju tudi izboljšali," je poudaril državni sekretar.

Tudi Damijan je izpostavil, da sta imela z Lebnom zelo konstruktiven pogovor. "Dogovorila sva se za nadaljnje sodelovanje, predvsem na tehnični oziroma operativni ravni," je dejal.

Damijan je sicer v imenu Sveta za civilni nadzor projekta Drugi tir predstavil pet ključnih prioritet, ki so za svet pomembne za nadaljevanje izvajanja projekta. "Prva je znižanje cene projekta, druga je dvotirna proga, tretja problem 2TDK kot nosilca investicije, četrta je vloga Madžarske oz. ostalih zalednih držav, peta pa demokratičen nadzor nad gradnjo drugega tira," je naštel.

Njihov cilj je po Damijanovih besedah ta, da se projekt izvede in financira čim bolj racionalno.

Leben je dejal, da sta se z Damijanom dogovorila, da se bodo strokovnjaki z obeh strani dobili že v četrtek ali najpozneje do ponedeljka, "odvisno od tega, kdaj bo strokovna podpora na voljo". Dodal je še, da sta se danes pogovarjala v točkah nadzora, tehnične izvedbe in same oblike projekta, pa tudi o znižanju stroškov v sklopu tehničnih zadev.

Damijan je medtem pojasnil, da o sodelovanju Madžarske v projektu, ki je za svet sporna, danes nista govorila, pri čemer je ponovil, da je beseda tekla predvsem o tem, kako dejansko zastaviti medsebojno sodelovanje.

Ministrstvo in svet za civilni nadzor sta sicer pripravila vsak svoj predlog zakona o drugem tiru, ki sta tudi že v DZ. Predlog, ki so ga pripravili v iniciativi, je še pred vlado vložil nepovezani poslanec Andrej Čuš, a ga je moral dopolniti, zaradi česar se bodo poslanci najprej lotili vladnega zakona.

V svetu za civilni nazor so se zaradi omenjenega zapleta danes s pismom obrnili na predsednika DZ Milana Brgleza. V njem so med drugim zapisali, da se zdi, da je bila ugotovitev, da je predlog nepopoln, kar sicer po njihovih navedbah ne drži, namenjena zagotoviti časovne prednosti vladnemu predlogu in preprečitvi, da bi DZ razpravljal o alternativnih rešitvah in financiranju projekta.