c S

Predstavniki ministrstva in Luke Koper danes tudi o drugem tiru

04.04.2017 08:11 Ljubljana, 04. aprila (STA) - Predstavniki ministrstva za infrastrukturo in Luke Koper bodo na današnjem srečanju v Ljubljani, ki bo sicer namenjeno predvsem Bertoški vpadnici, spregovorili tudi o vladnem predlogu zakona o drugem tiru, ki mu v Luki odločno nasprotujejo. Resornega ministra Petra Gašperšiča pa popoldne na temo drugega tira pričakujejo tudi krajani Črnega Kala.

Predstavniki ministrstva in Luke Koper bodo skušali umiriti strasti okoli vladnega predloga zakona o drugem tiru. V Luki zakonu med drugim nasprotujejo zaradi predvidene takse na pretovor. Izračunali so, da bi seštevek predvidene takse po blagovnih skupinah na podlagi podatkov o pretovoru za lani skupaj znašal 17,9 milijona evrov.

Sprejetje zakona bi tako za Luko Koper po njihovih navedbah pomenilo, da ne bi mogla več vlagati v razvoj pristanišča skladno s potrebami in sprejeto strategijo oz. da bi srednjeročno začela izgubljati konkurenčne prednosti glede na svoje tekmece v severnem Jadranu in širše.

Infrastrukturni minister Gašperšič je medtem že po četrtkovi seji, na kateri je vlada zakon potrdila in ga poslala v DZ, izrazil prepričanje, da bodo na ministrstvu tako s civilno iniciativo kot tudi Luko Koper prišli do uspešnega zaključka. Pogovor s civilno iniciativo je stekel v ponedeljek.

"Z Luko je proces stekel že v lanskem letu. Jeseni smo imeli kar nekaj sestankov, tudi v okviru Slovenskega državnega holdinga, in ravno tam je bilo govora, na kakšen način je Luka Koper pripravljena sodelovati pri projektu," je v četrtek dejal minister.

Gašperšiča sicer danes pričakujejo tudi v Črnem Kalu. Krajani v tamkajšnji civilni iniciativi so namreč v okviru odbora, ki se zavzema za zaščito vodnega vira in izgradnjo dvotirne železnice, že razpravljali o možnosti zbiranja podpisov za referendum o zakonu o drugem tiru, a sklepa niso sprejeli.