c S

KPK pozdravlja napoved vlade za nadaljnje ukrepe proti korupciji in navaja še svoje predloge

03.04.2017 15:13 Ljubljana, 03. aprila (STA) - Komisija za preprečevanje korupcije pozdravlja odločitev vlade, da bo nadaljevala z ukrepi zoper korupcijo in programom ničelne tolerance do korupcije. Na podlagi končnega poročila o ukrepih vlade v letih od 2014 do 2016 pa navaja nekatere projekte, ki bi jih bilo treba vključiti med nadaljnje ukrepe, med drugim uvedbo revizije projekta teš 6.

Ukrepi iz programa za obdobje 2014-2016 predstavljajo dober prvi korak k bolj celostnemu pristopu v boju proti korupciji na ravni izvršilne oblasti, v sporočilu za javnost ugotavlja Komisija za preprečevanje korupcije (KPK). Nadaljevanje v tej smeri, s še nekoliko večjo stopnjo iniciativnosti in kreativnosti ministrstev, je po mnenju komisije pozitiven premik v boju proti korupciji, "še toliko bolj, če bo ta program postal stalen okvir za kontinuirano in trajnostno protikorupcijsko delovanje vlade oz. njenih ministrstev". K temu bo z oblikovanjem svojih predlogov prispevala tudi KPK, napoveduje.

Kot opozarja, nekateri vladni projekti ostajajo delno ali v celoti neuresničeni, navezujejo pa se na problematiko, ki jo KPK poudarja že od leta 2014. Med projekti, ki bi jih bilo treba po mnenju KPK nujno vključiti med nadaljnje vladne ukrepe v vladnem programu za krepitev integritete in transparentnosti 2017-2018, je uvedba pregledne revizije postopkov in poslovanja teš 6, centralizacija in informatizacija javnega naročanja v javnem zdravstvu, določitev pogojev za nastop in razlogi za prenehanje funkcije, priprava osnutka sprememb in dopolnitev zakona o integriteti in preprečevanju korupcije ter vzpostavitev celostnega pristopa boja proti korupciji v zdravstvu, tudi pri malih ponudnikih zdravstvenih storitev.

Navaja še vzpostavitev javnega kadrovskega portala za povečanje transparentnosti pri kadrovanju na vodilna mesta v družbah s prevladujočim deležem države, regulacijo opravljanja odvetniških storitev v primeru nekdanjih funkcionarjev, vzpostavitev obveznosti predhodnega pregleda predlogov zakonov z vidika korupcijskih tveganj, oblikovanje potencialnih rešitev za zmanjšanje korupcijskih tveganj javnega naročanja pri manjših javnih zavodih in novo sistemsko ureditev področja delovanja in financiranja invalidskih, humanitarnih in športnih organizacij.