c S

Vučić po zmagi na volitvah Srbiji obljublja nadaljevanje poti proti EU

03.04.2017 15:12 Beograd, 03. aprila (STA) - Srbski premier Aleksandar Vučič je tudi glede na uradne izide po skoraj vseh preštetih glasov zmagovalec predsedniških volitev v Srbiji. Na novinarski konferenci v Beogradu je ponoči že razglasil zmago, se zahvalil volivcem in obljubil, da bo ohranil pot v smeri proti EU, obenem pa ohranil dobre odnose z Rusijo in Kitajsko.

Kot je danes dopoldne sporočila volilna komisija, je Vučić po 92 odstotkih preštetih glasovnic osvojil 55,1 odstotka glasov podpore. Na njegovo prepričljivo zmago že v prvem krogu volitev so kazali tudi izidi vzporednih volitev, ki so mu napovedovali ravno 55-odstotno podporo.

Za Vučića se je uvrstil nekdanji varuh človekovih pravic Saša Janković, ki je osvojil 16,3 odstotka glasov. Tretje mesto je z 9,4 odstotka osvojil Ljubiša Preletačević Beli, izmišljeni lik študenta Luke Maksimovića. Za njima sta se zvrstila še nekdanji srbski zunanji minister Vuk Jeremić s 5,6 odstotka in vodja Srbske radikalne stranke Vojislav Šešelj s 4,5 odstotka podpore, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Vučić je na novinarski konferenci na sedežu svoje Srbske napredne stranke (SNS) svojo zmago označil za "čisto kot solzo". Njegova zmaga pomeni pomemben dan, saj so volivci Srbije pokazali, v kateri smeri se mora premikati njihova država, je dejal.

Obljubil je, da bo ohranil pot v smeri proti EU, obenem pa bo ohranil dobre odnose z Rusijo in Kitajsko. Glede na volilni izid bo Srbija ostala močna, stabilna in varna država, je po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA dejal Vučić, ki se zdaj poslavlja s položaja premierja. Ob tem je napovedal, da bodo novo srbsko vlado oblikovali v naslednjih dveh mesecih, dotlej pa bo na čelu vlade on. Trenutnemu predsedniku države Tomislavu Nikoliću se mandat izteče 31. maja.

Napovedal je še, da se bo v tem času sestal tudi s hrvaškim premierjem Andrejem Plenkovićem, govorila pa naj bi predvsem o Agrokorju, "saj se je pokazalo, da je tu več problemov, kot se je pričakovalo". Najverjetneje bo do srečanja prišlo v okviru mednarodnega gospodarskega sejma v Mostarju, ki ga v torek odpira Plenković, navaja Tanjug.

Kljub Vučičevim navedbam je več njegovih protikandidatov v odzivih nakazovalo na nepravilnosti. "V poštenih pogojih, pri poštenem volilnem boju, pri poštenem dostopu do medijev in poštenem financiranju bi mu čestital kot prvi," je dejal Janković, ki pa Vučiću ni čestital.

Tudi Jeremić je bil kritičen, češ da je bila predvolilna kampanja "neregularna". Zaznamovala jo je visoka stopnja "agresije in blatenja nasprotnih kandidatov", je dejal. "Ne morem reči, da je Srbija demokratična država in da živimo v demokratični družbi," je še dodal.

Volitev se je udeležilo nekaj več 54 odstotkov od 6,7 milijona volilnih upravičencev, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Iz sveta že prihajajo čestitke novoizvoljenemu srbskemu predsedniku, med prvimi je bil ruski predsednik Vladimir Putin. V brzojavki je zapisal, da Vučićeva prepričljiva zmaga priča o široki podpori njegovim prizadevanjem za rešitev gospodarskih in socialnih problemov ter nadaljevanje konstruktivne in uravnotežene zunanje politike. Putin je izrazil prepričanje, da si bo Vučič tudi kot predsednik države prizadeval za nadaljnjo krepitev strateškega partnerstva med Rusijo in Srbijo.

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker in predsednik Evropskega sveta Donald Tusk sta v skupni čestitki zapisala, da izražena podpora na volitvah kaže, da srbski narod polno podpira evropsko pot, ki jo je izbral Vučić in vodi v članstvo v EU. Zaželela sta mu uspeh pri nadaljevanju reform, povezanih s pristopnimi pogajanji, ki bodo prinesle boljše življenje državljanom Srbije. Stabilne in delujoče institucije, vladavina prava in boj proti korupciji so ključni za nadaljnji pozitiven gospodarski razvoj, sta poudarila.

Juncker in Tusk sta izrazila prepričanje, da bo Vučić še naprej spodbujal sodelovanje in spravo v regiji, ki sta bistvena za stabilnost, mir in blaginjo. Vučićeva predanost bo po njunem mnenju tudi ključna za napredek v pogajanjih med Beogradom in Prištino, ki potekajo pod okriljem EU.

Hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović je v čestitki izrazila upanje, da bosta državi našli rešitve za odprta vprašanja, in obljubila podporo Zagreba na poti Srbije v EU.

Vučiču so čestitali tudi makedonski predsednik Gjorge Ivanov, beloruski predsednik Aleksander Lukašenko in italijanski predsednik Sergio Mattarella, poročajo tuje tiskovne agencije.