c S

Civilna iniciativa v zbiranje podpisov za referendum o OPPN za Fieso

03.04.2017 15:08 Piran, 03. aprila (STA) - Civilna iniciativa Piran bo zbirala podpise za sklic referenduma o občinskem podrobnem prostorskem načrtu (OPPN) za območje Fiese. Ne le, da februarja sprejeti OPPN v veliki meri pušča nedotaknjen zazidalni načrt, pač pa po njihovem omogoča tudi precejšnje povečanje stanovanjske površine na več objektih. Župan Peter Bossman očitke zavrača.

Načrt, ki so ga februarja v drugem branju potrdili piranski občinski svetniki, naj bi pomenil omilitev prvotno predvidenih gradbenih posegov na območju za objekte z že pridobljenim gradbenim dovoljenjem. Iz 57 nastanitvenih enot, kolikor jih je predvideval zazidalni načrt, je tako v OPPN ostalo dovoljenje za izgradnjo največ 25 stanovanjskih enot v različnih kompleksih in različnih tipologij ter povečanje oz. dozidava obstoječih turističnih zmogljivosti.

Kot je na današnji novinarski konferenci opozoril Davorin Petaros iz Civilne iniciative Piran, pa nov OPPN spreminja le manjši del območja, po drugi strani pa na lokaciji ohranja možnost gradnje vseh velikih objektov, predvidenih v zazidalnem načrtu iz leta 2004. Največji greh prostorskega načrta pa je po njegovem v tem, da bistveno povečuje dopuščeno velikost petih objektov. V enem primeru se tako na primer namesto 330 kvadratnih metrov bruto stanovanjske površine predvideva možnost izgradnje objekta z več kot 900 kvadratnimi metri površine.

Dragan Klarica pa je spomnil, da je Fiesa v preteklosti predstavljala pljuča mesta in da je bilo območje bistveno manj pozidano kot zdaj. Kot meščan je prepričan, da gre za zeleno oazo, "ki bi bila gotovo lahko namenjena nečemu drugemu". Ob tem je opozoril tudi na zadnje gradbene posege zasebnih investitorjev v bližini, ki so postavili prevelike in v prostor neprimerno umeščene apartmaje.

Tako Klarica kot Petaros sta z zaskrbljenostjo ugotavljala, da noben občinski svetnik ni glasoval proti predlogu OPPN, prav tako ni bilo o njem podrobnejše razprave. Petaros je celo izrazil mnenje, da je vodstvo občine v določeni meri zavedlo svetnike in širšo javnost.

V civilni iniciativi so v komaj dveh dneh zbrali že 600 podpisov za pobudo o referendumu, zdaj pa morajo zbrati okoli 750 overjenih podpisov za zahtevo za njegov razpis. Kot je navedel Petaros, je prav, da se o takšnih zadevah odločajo vsi Pirančani, in dodal, da bi bila pozidava, kot jo predvideva OPPN, "začetek konca Fiese".

V civilni iniciativi sicer zahtevajo tako revizijo zazidalnega načrta kot OPPN, obenem pa predlagajo, da se investitorju, družbi Faktor projekt, ponudi alternativne parcele izven priobalnega pasu.

Piranski župan Bossman je v izjavi za javnost zavrnil trditve, da so občinski svetniki s sprejemom OPPN prižgali zeleno luč pozidavi območja. Tako je opozoril, da je prejšnji zazidalni načrt omogočal gradnjo stanovanjskih oz. nastanitvenih površin v bruto tlorisni površini 11.575 kvadratnih metrov, medtem ko jih novi OPPN dovoljuje le 7435.

"V primeru, da bi prevara civilne iniciative za pozidavo Fiese uspela, bi občanke in občani na referendumu razveljavili prostorski akt, ki omejuje gradnjo v Fiesi, in v veljavo bi znova stopil prostorski akt, ki dovoljuje kar 35 odstotkov več novozgrajenih stanovanjskih površin," je opozoril Bossman. Kot je dodal, je občina z novim prostorskim aktom dosegla največjo možno omejitev gradnje v Fiesi, ne da bi se izpostavila nevarnosti odškodninske tožbe investitorjev, ki so že pridobili gradbeno dovoljenje na podlagi prejšnjega prostorskega akta.

"Referendum tako ne bo niti ustavil niti preprečil gradenj v Fiesi, le več jih bo in bistveno večje bodo, kot je to določila občina z novim odlokom," je še navedel župan.